Uluitor! Nicușor Dan cere ajutorul și sfaturile Curții de Apel București, după ce a suspendat PUZ-urile din Capitală! Edilul solicită astfel Instanței să se antepronunțe!

Publicat: 17 03. 2021, 09:27
Actualizat: 17 03. 2021, 09:31
Nicușor Dan / Primarul Capitalei, Nicușor Dan (FOTO: Mediafax Foto)

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis, luni, către președintele Curții de Apel București și către președintele secției de contencios administrativ de la aceeași instanță o notă prin care cere ajutorul și răspunsul la mai multe întrebări legate de suspendarea PUZ-urilor de sectoare din Capitală. Practic, Nicușor Dan solicită Instanței la care ajung litigiile administrative să se antepronunțe!

Nota trimisă de primarul Capitalei este adresată președintei Curții de Apel București (CAB), Luminița Criștiu-Ninu, și Președintelui Secției a VIII-a de Contencios Administrativ, Georgian Davidoiu, de la aceeași instanță!

Practic, edilul Capitalei solicită consultanță juridică privind hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucuești, care au condus, la sfârșitul lunii februarie, la suspendarea PUZ- urilor de sector din Capitală, scrie qmagazine.ro.

Instanța de judecată nu poate acorda consultanță

Potrivit sursei citate, Instanța de judecată nu poate acorda consultanță, iar pe de altă parte, instanțele de judecată nu își pot exprima un punct de vedere la cererea unei viitoare părți dintr-un posibil litigiu, singura posibilitate de afla „un punct de vedere al instanței” fiind fie prin intermediul unei sesizări a instanței cu o cerere de chemare în judecată, fie prin intermediul exercitării unei căi de atac, așa cum prevede legislația în vigoare.

Ce întrebări a trimis Nicușor Dan către CAB

Iată ce conține adresa trimisă de Nicușor Dan:

„În data de 26.02.2021,Consiliul General al Municipiului București a adoptat cinci hotărâri prin care a dispus suspendarea pentru 12 luni a celor cinci PUZ-uri de sector. Cele cinci hotărâri adoptate în 26.02.2021, cu conținut identic, conțin reglementări privitoare la aplicarea în timp a noii norme. Întrucât ne-au fost comunicate deja interpretări diferite ale acestor reglementări, pentru a preîntâmpina o aplicare neunitară a hotărârilor Consiliului General de către primăriile de sector care urmează să le aplice, pentru a evita litigii în instanță generate de aceste interpretări, vă rog respectuos să ne transmiteţi opinia instituției pe care o conduceți cu privire la întrebǎrile de mai jos.

1. Pentru cererile de emitere de certificate de urbanism, depuse anterior suspendării PUZ-urilor de sector și nesoluționate înainte de intrarea în vigoare a acestui eveniment normativ, textul hotărârilor are următoarea formulare: Art. 2 (2) Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri și nesoluționate se vor soluționa conform legislației specifice în vigoare. Vă solicit respectuos să ne transmiteți opinia instituției asupra urmātoarei întrebări:

Pentru cererile de certificat de urbanism depuse înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector și nesoluționate până la momentul intrării în vigoare a acesteia, care este reglementarea urbanistică pe baza cǎreia va fi întocmit respectivul certificat de urbanism: reglementarea urbanistică din PUZ-ul de sector suspendat sau cea din ultima documentație de urbanism în vigoare înainte de adoptarea PUZ-ului de sector suspendat?

2.Pentru procedurile de emitere ale autorizațiilor de construire/desființare aflate în curs la data suspendării PUZ-urilor de sector, textul hotărârilor are următoarea formulare: Art. 2 (1) Prevederile art. 1 alin. (1) nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării prezentei hotărâri şi autorizațiilor de construire/desființare aflate în curs de emitere și pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. [specifică PUZ de sector].

Vă solicit respectuos să ne transmiteți opinia instituției asupra urmǎtoarele întrebări:

Excepția prevăzută de art. 2 alin. (1) se aplică autorizațiilor de construire/ desființare pentru care s-a formulat cerere de emitere a autorizatiei înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector şi nesoluționate până la momentul intrării în vigoare a acesteia sau persoanele care sunt titularele unui certificat de urbanism emis înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector pot solicita autorizarea în baza acestora?

3.Această întrebare nu privește interpretarea hotărârilor Consiliului General de suspendare a celor cinci PUZ-uri de sector, dar este importantă și a apărut recurent în dezbaterea publică care a premers adoptării hotărârilor de suspendare a PUZ-urilor de sector.

Vă solicit respectuos să ne transmiteți opinia instituției asupra urmātoarei întrebări:

Poate Consiliul General al Municipiului București să suspende pe o perioadă determinată un PUZ (act administrativ cu caracter normativ) pe care l-a emis și să dispună ca, pe perioada suspendǎrii, autorizațiile de construire/desființare (acte administrative cu caracter individual) emise să respecte documentația de urbanism anterioară, chiar dacă beneficiarii au obținut deja un certificat de urbanism în baza PUZ suspendat?

Atașăm prezentei cele cinci hotărâri de adoptare a PUZ-urilor de sector şi cele cinci hotărâri de suspendare

Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga mea considerație,
Primarul General al Municipiului București
Nicuşor Dan”, se arată în adresa publicată de Qmagazine.ro.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a anunțat că duminică că va face o ”analiză juridică” a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate în ina febrarie pentru un an, urmând ca toate concluziile să fie date publicității.