Un gălățean a rămas pieton pentru 3 luni și „dator” după ce ar fi mâncat un CORN cu șampanie și s-a urcat la volan. Nici instanța nu i-a dat dreptate

Publicat: 19 04. 2024, 09:30
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un șofer din Galați, oprit în trafic de o patrulă rutieră a rămas fără permis de conducere și s-a ales și cu o amendă consistentă după ce ar fi consumat un banal corn cu șampanie la serviciu și s-a urcat la volan. Supărat, șoferul s-a adresat instanței.

Bărbatul a contestat în instanță amenda și suspendarea permisului de conducere, argumentând că a consumat doar un corn cu șampanie la serviciu și nu a considerat că ar încălca regulile rutiere în acest fel.

Evenimentul presupusei contravenții a avut loc în apropierea secției de poliție nr. 2 din Galați, pe 15 august 2023.

O patrulă rutieră l-a oprit în trafic pe șoferul gălățean și l-a testat cu aparatul Drager, rezultatul indicând 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Judecătoria Galați a respins pe 15 aprilie plângerea acestuia împotriva procesului verbal de sancționare, prin care îi fusese suspendat permisul pentru 90 de zile și amendat cu 1.450 de lei pentru conducere sub influența alcoolului. Decizia instanței nu este definitivă, potrivit Adevărul.ro.

„Această susținere nu poate fi reținută de instanță deoarece este irelevant modul în care petentul a ajuns să aibă o anume îmbibație alcoolică, singurul aspect relevant fiind faptul că acesta a condus sub influența alcoolului.

Astfel, simplul fapt că petentul a fost depistat cu îmbibația alcoolică de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat este suficient pentru reținerea contravenţiei, indiferent de modul voluntar sau involuntar al ingerării acestuia”, a decis instanța.

Judecătorul care a analizat cazul a respins și afirmația șoferului, potrivit căreia i s-ar fi refuzat cererea de prelevare a probei de sânge imediat după ce a fost oprit în trafic de către agenții rutieri.

„Se constată că, petentul nu a dorit, la momentul sancționării, să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge, conform mențiunilor din procesul-verbal contravențional, susținerile ulterioare ale acestuia privind refuzul organelor de poliție de a-l duce pentru prelevarea probelor de sânge fiind simple alegații, fără vreo bază probatorie, și care deci nu pot fi reținute de instanța de judecată”, a declarat magistratul.