Un grup civic din România, scrisoare deschisă adresată Hagăi, pentru un vot pozitiv privind aderarea la Schengen. „Olanda, te iubesc!”

Publicat: 21 10. 2022, 17:43
Actualizat: 21 10. 2022, 17:50
Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ

Activistul proeuropean George Bogdan, președintele Grupului Civic „Unitate și Exigență pentru Schengen România”, Fundația Generația Următoare, a transmis o scrisoare deschisă oficialilor de la Haga pentru a milita în favoarea unui vot pozitiv al Regatului Țărilor de Jos pentru primirea României în Spațiul Schengen.

Scrisoarea deschisă semnată de președintele Grupului Civic „Unitate și Exigență pentru Schengen România” a fost trimisă în 12 octombrie, înaintea rezoluției adoptate joi, 20 octombrie, în Parlamentul de la Haga, rezoluţie care stipulează că Țările de Jos nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Mai precis, moțiunea adoptată de Parlamentul olandez „solicită guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Ulterior, premierul olandez Mark Rutte a declarat, în plenul Parlamentului național, că „nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe tema Schengen.

„Stimată doamnă Vera Bergkamp, președinte al Camerei Reprezentanților, stimate domnule premier Mark Rute, stimate domnule vicepremier Wopke Hoekstra, ministru al Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, azi, 12 octombrie 2022, Grupul Civic român «Unitate și Exigență pentru Schengen România», înființat în 2011 și activ până în 2022, solicită ca Parlamentul și Guvernul Regatului Țărilor de Jos să dea un vot pozitiv pentru primirea României în Spațiul Schengen, acum și la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie”, se arată în documentul transmis, cu motto-ul „Olanda, te iubesc!”.

Vera Bergkamp, președintele Camerei Reprezentanților / Sursa: Camerei Reprezentanților Țărilor de Jos

Potrivit lui George Bogdan, România îndeplinește condițiile tehnice din 2011, iar granițele sunt sigure în fața migrației și traficului ilegal de bunuri.

Pașii următori

Premierul Nicolae Ciucă spune că România și-a oferit disponibilitatea ca reprezentanții Olandei să vină să verifice dacă țara noastră îndeplinește condițiile pentru aderarea în Spațiul Schengen.

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).