Un medic ATI de la Spitalul Colentina îi explică lui Vlad Voiculescu de ce nu pot scăpa la raportare decesele pacienților cu COVID | Cum se înregistrează un deces

Un specialist ATI de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti și unul dintre medicii care au înregistrat în acte, în această perioadă pandemică, foarte multe decese cauzate de noul coronavirus, îi explică punctual lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, ce se întâmplă atunci când moare un pacient COVID-19.

Medicul Laura Zarafin prezintă, în mediul online, întreaga filieră prin care un deces survenit la ATI este înregistrat de medicul de gardă, orice ”scăpare” fiind exclusă.

Potrivit specialistului ATI de la Spitalul Colentina din București, este imposibil ca un decedat să nu fie înregistrat în evidențele instituției medicale, iar asta se întâmplă ”imediat”, afirmațiile fostului ministru al Sănătății fiind cel puțin hazardate.

Medicul de gardă:

  • întocmește epicriza de deces (evoluția pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori și rezultate ale analizelor)
  • pune diagnosticele de deces (cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante)

Registratorul medical:

  • introduce în sistem cardul de sănătate al decedatului
  • sunt trecute toate datele (deces, numărul foii de observație, CNP-ul pacientului decedat, codul de caz de la DSP)

”Despre numărarea decedaților, mai ales că persoane cu forme critice de COVID-19 stau încă în UPU-uri așteptând un loc la ATI!  Când moare un om, medicul de gardă ATI (pentru că, de obicei, în ATI se întâmplă asta fiindcă este secția cu cazuri critice) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante.

Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul ci și numărul foii de observație, CNP -ul pacientului și codul de caz de la DSP)”, notează Laura Zarafin pe pagina sa de socializare.

”Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat”

Dr. Laura Zarafin

Laura Zarafin: ”Eu nu am înțeles ce a vrut să spună domnul fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare”

Medicul specialist ATI mai scrie că nici măcar nu a înțeles foarte bine ceea ce a dorit să transmită Vlad Voiculescu, exprimarea acestuia nefiind clară – despre metoda de raportarea putea să discute altfel”, așa cum ar fi fost normal într-o astfel de situație.

Mai mult, dr. Laura Zarafin transmite că, prin astfel de declarații, Vlad Voiculescu a făcut ”un mare rău” tuturor medicilor ATI și, în ultimă instanță, ”nimeni nu poate ascunde morții”.

  • documentele merg la medicină legală
  • medical anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului
  • un membru al familiei merge la Starea Civilă cu acest certificat (acolo se eliberează certificatul de deces)

”În plus, toate documentele merg la medicină legală, de unde medical anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificatul cu care un membru al familiei merge la Starea Civilă, la primărie, acolo unde se eliberează certificatul de deces.

Una peste alta , eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru , nu a fost foarte clar în exprimare , dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel”, precizează dr. Laura Zarafin în mediul online.

”P.S. Pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75% , chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică, hipercapnică ) care apare prin furtuna citokinică (hiper-reacție a sistemului imun la prezența virusului)”

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI