Un patron de videochat din Capitală a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală după ce a câştigat peste 11 milioane de dolari, fără să plătească nicio taxă

Publicat: 22 07. 2022, 19:43
Sursa foto - caracter ilustrativ

Un patron de videochat, care deţinea studiouri în mai multe zone ale Capitalei, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Bărbatul a încasat 10 milioane de dolari și un milion de euro fără să plătească nicio taxă, prejudiciul în acest caz fiind de aproape două milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, individul a coordonat activităţi de tip videochat, în perioada ianuarie 2010 – martie 2015, desfăşurate de mai multe persoane de sex feminin, în beneficiul său. Acestea au avut loc în mai multe imobile din municipiul Bucureşti, aşa-zise „studiouri”, situate la Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Crângaşi, Piaţa Obor, Piaţa Iancului, Calea Moşilor şi Piaţa Romană.

Individul a încasat sumele totale de 10.491.761 dolari şi 1.200.416 euro (40.298.709 echivalent în lei), în conturile personale deţinute la unităţile bancare din România, Ungaria şi Bulgaria, precum şi în cele pe care era împuternicit. Autoritățile precizează că veniturile nu au fost declarate organelor fiscale, inculpatul ascunzând sursa impozabilă, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.

În urma rezultatului din probatoriul administrat, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (șase acte materiale aferente anilor 2010 – 2015) este, în sumă totală, de 8.664.209 lei (echivalentul a 1.983.247 euro, la un curs de schimb mediu de 4,3687 euro/lei), din care 6.447.794 lei reprezintă impozit pe venit şi 2.216.415 lei reprezintă contribuţie de asigurări sociale de sănătate.

Ca urmare, autoritățile au pus sub sechestru mai multe conturi bancare şi numeroase bunuri mobile şi imobile. Procurorii Parchetului General informează că activitatea de urmărire penală a presupus efectuarea unor activităţi de cooperare internaţională pentru obţinerea de documente şi date privind tranzacţiile bancare din Bulgaria şi Ungaria, a unor expertize şi constatări contabile judiciare, tehnico-ştiinţifice, precum şi audierea a numeroşi martori.

Agerpres.ro informează că dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.