Un pensionar s-a prins că urmează să fie înșelat și a înscenat un „flagrant” pentru a-l prinde pe hoț. Poliția Română: „Fii ca nea Costică!”

Publicat: 21 09. 2022, 13:42
Sursa foto: IGPR

Un octogenar din Prahova a simțit că un individ, care l-a acostat pe stradă, îi poartă sâmbetele și, în loc să devină o victimă, a reușit, cu ajutorul polițiștilor, să ajungă un erou.

Cazul lui „nea Costică” a fost relatat pe pagina de Facebook de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), care s-a felicitat pe pensionar.

Seniorul nu a căzut în plasa hoțului, la fel ca mulți alți bătrâni, dimpotrivă, în câteva minute el a organizat un adevărat „flagrant” împreună cu polițiștii, care au reușit astfel să recupereze toate economiile bătrânului, așa cum inspirat prevăzuse.

„Nu vrei nene niște oale?”

„Ce i-a copt-o nea Costică 🤣

Povestire demnă de citit, așa că acordați-i un moment din timpul vostru.

Se întâmpla ieri, pe când nea Costică, la splendida vârstă de 80 de ani, se plimba prin oraș cu diverse lucruri de rezolvat.

Și cum mergea pe stradă… aude:👨 – Nu vrei nene niște oale? Le dau la un preț bun!

Cum memoria nu îl înșală, și-a adus aminte că a fost păcălit cu 2 ani în urmă prin aceeași metodă.

Foarte perspicace, nea Costică: 👴🏻- Ba da nepoate! Dar nu am bani la mine, trebuie să iau de acasă!

S-a urcat în mașina proprie și a pornit către casă cu individul după el, doar că pe traseu:👴🏻 – Alo, Poliția! Cum facem să prindem un hoț!

👮‍♂️Colegii noștri din Prahova s-au mobilizat și au supravegheat traseul celor doi, precum și locuința lui nea Costică.

Ce se credea, s-a și întâmplat. Individul a intrat în casă și a furat toții bani pe care îi avea personajul principal al povestirii noastre…6.800 de lei.

Acum continuarea o cunoașteți, nu?

Banii au fost recuperații, iar individul a fost reținut.

Fii ca nea Costică! 👏”

Atenție la înșelăciuni!

Acesta este una dintre metodele la de înșelăciune frecvente, după cum au transmis recent polițiștii, printre care metoda „comis-voiajorul”, metoda „instalatorul” și metoda „accidentul”.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare de către vânzători ambulanți, la un preț „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari.

„Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri ( de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip și într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani din casă.

Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Potrivit polițiștilor, producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle un bătrân – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, vârstnicii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani!