Un studiu genomic spulberă mitul „românului străbun” din Transilvania. Concentrația genetică românească are o altă origine

Publicat: 15 12. 2023, 10:32
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un recent studiu publicat în revista științifică americană „Cell” aduce o nouă lumina asupra originii genetice a populației din Balcani punând sub semnul întrebării teoria daco-romană privind originea românească.

Cercetarea dezvăluie că genomul românesc are o origine slavă în proporție de 50-69%, similar cu cea a vecinilor balcanici, precum Bulgaria și Croația.

Studiul, intitulat „Istoria genomului Balcanilor de la hotarul roman la migrația slavilor”, a fost realizat cu contribuția oamenilor de știință din Serbia, Spania și SUA și a fost descris de portalul Tanjug.rs drept un deschizător de drumuri, aducând o nouă lumina asupra structurii genetice a populației balcanice.

Bulgarii, românii și croații au fost identificați ca având cea mai ridicată concentrație genetică slavă, în timp ce prezența acestei moșteniri genetice este cea mai slabă la greci, variind între 4% și 20%.

Informația a fost rapid preluată și rostogolită de presa maghiară care înceacă să dărâme ceea ce teoria daco-romană a românilor din Transilvania, bazată pe înrudirea limbilor latină și română. Totodată, românii din Transilvania se consideră în continuare descendenţi ai locuitorilor de odinioară ai Daciei Romane, ai dacilor romanizaţi şi ai coloniştilor romani, deci ei sunt locuitorii străvechi ai Transilvaniei.

Mai mult, este cunoscut faptul că nativii din țările cu influențe latine înțeleg într-o proporție considerabilă limbile română, spaniolă, italiană, portugheză, fără să fi învățat vreodată aceste limbi, iar acest lucru se datorează influențelor latine.