EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Horia Andreșoi, cel mai mare oier din România: Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu”. La cât estimează retailerii prețul final în magazine

Redactor:
Viorela Pitulice
EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Horia Andreșoi, cel mai mare oier din România: Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu”. La cât estimează retailerii prețul final în magazine

La acest moment, prețul în viu este de 14-15 lei/kg, suficient pentru a acoperi costurile de producție, după cum susțin oierii. Anul trecut, mielul se vindea cu 10 până la 13 lei/kg, însă din cauza pandemiei cererea a fost mică, iar crescătorii au rămas cu animalele nevândute.

La carcasă, prețul va ajunge acum în jur de 28-30 lei/kg, în timp ce anul trecut oscila între 25 – 27 lei/kg, în funcție de zona și loc de desfacere, ceea ce înseamnă o creștere de 10 – 12% în acest an față de 2020. Retailerii estimează că această creștere de preț poate fi pusă în seama mai multor cauze, în urma unui an dificil cum a fost 2020, inclusiv creșterea costurilor cu măsurile anti – Covid 19.

Principalii cumpărători pentru carnea de miel a producătorilor locali nu sunt însă românii, cum s-ar putea crede, ci țările arabe, o piață tradițională pentru România. Dar, în perioada Paștelui, cererea venită din partea pieței interne nu este deloc de neglijat.

De Paștele Ortodox, ne așteptăm la 14-15 lei/kg, depinde însă și de cerere și de puterea de cumpărare a românilor – Horia Andreșoi, președinte Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”- Hunedoara

Horia Andreșoi este cel mai mare oier din România, iar la acest moment are peste 60.000 de capete (inclusiv tineret) în ferme. Vinde doar la extern, iar acum, pregătește un transport de 6.000 de berbecuți (la 75 kg) pentru piețele arabe. Până în urmă cu câteva zile, a vândut pentru piețe precum Italia, Grecia și Croația, unde s-a sărbătorit Paștele catolic.

“Față de anul trecut, este un pic mai bine, chiar dacă există ceva emoție din cauza pandemiei”, a declarat pentru Gândul Financiar Horia Andreșoi.

În 2020, din cauza pandemiei livrările la extern au fost mai mici, de altfel așa se și explică de ce are berbecuți din 2020 acum.

Speranțe mari pentru piața internă

Pentru oierii care au efective de animale mai mici, piața internă reprezintă principalul canal de vânzare în perioada Paștelui. Crescătorii speră la un preț de 14-15 lei/kg în viu, similar celui cu care pleacă acum mieii la extern. Sunt îngrijorați mai mult din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei, dar și a focarelor de pestă porcină care limitează circulația animalelor. Cât despre sacrificarea animalelor, nu se poate efectua decât în locuri special amenajate.

“Există miei și este și cerere, față de alți ani. Prețul nu este rău, ci chiar bun, dar să vedem cum ne putem mișca pe piața internă din cauza pandemiei de COVID-19 și a pestei porcine africane. Totul este legat de cerere și ofertă”, a declarat pentru Gandul Financiar Horia Moruțan, președinte al Asociației Crescătorilor de ovine din județul Alba.

Acesta speră ca 2021 să fie un an mai bun pentru crescători, după ce în 2020 pandemia și-a pus serios amprenta. Pe de altă parte, este nevoie și de o susținere mai consistentă din partea Ministerului Agriculturii pentru acest sector, spune Moruțan, mai ales că exportul de miei poate echilibra serios balanța agro-alimentară a României, țara noastră fiind un jucător important pe piața internațională.

Reguli stricte privind sacrificarea animalelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul istituției.

Citește și https://bit.ly/2PXEsaX

De asemenea, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amanuntul.

Nu în ultimul rând, spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Principalele piețe externe

Țara noastră exportă anual aproximativ două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare și nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii.

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante. În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel.

Totodată, România a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodiile care dau lovitura în această săptămână
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide