EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Horia Andreșoi, cel mai mare oier din România: Carnea de miel se vinde cu 14 – 15 lei/kg “în viu”. La cât estimează retailerii prețul final în magazine

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Horia Andreșoi, cel mai mare oier din România: Carnea de miel se vinde cu 14 - 15 lei/kg “în viu”. La cât estimează retailerii prețul final în magazine
Publicat: 06/04/2021, 13:20
Actualizat: 06/04/2021, 13:39

La acest moment, prețul în viu este de 14-15 lei/kg, suficient pentru a acoperi costurile de producție, după cum susțin oierii. Anul trecut, mielul se vindea cu 10 până la 13 lei/kg, însă din cauza pandemiei cererea a fost mică, iar crescătorii au rămas cu animalele nevândute.

La carcasă, prețul va ajunge acum în jur de 28-30 lei/kg, în timp ce anul trecut oscila între 25 – 27 lei/kg, în funcție de zona și loc de desfacere, ceea ce înseamnă o creștere de 10 – 12% în acest an față de 2020. Retailerii estimează că această creștere de preț poate fi pusă în seama mai multor cauze, în urma unui an dificil cum a fost 2020, inclusiv creșterea costurilor cu măsurile anti – Covid 19.

Principalii cumpărători pentru carnea de miel a producătorilor locali nu sunt însă românii, cum s-ar putea crede, ci țările arabe, o piață tradițională pentru România. Dar, în perioada Paștelui, cererea venită din partea pieței interne nu este deloc de neglijat.

De Paștele Ortodox, ne așteptăm la 14-15 lei/kg, depinde însă și de cerere și de puterea de cumpărare a românilor – Horia Andreșoi, președinte Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”- Hunedoara

Horia Andreșoi este cel mai mare oier din România, iar la acest moment are peste 60.000 de capete (inclusiv tineret) în ferme. Vinde doar la extern, iar acum, pregătește un transport de 6.000 de berbecuți (la 75 kg) pentru piețele arabe. Până în urmă cu câteva zile, a vândut pentru piețe precum Italia, Grecia și Croația, unde s-a sărbătorit Paștele catolic.

“Față de anul trecut, este un pic mai bine, chiar dacă există ceva emoție din cauza pandemiei”, a declarat pentru Gândul Financiar Horia Andreșoi.

În 2020, din cauza pandemiei livrările la extern au fost mai mici, de altfel așa se și explică de ce are berbecuți din 2020 acum.

Speranțe mari pentru piața internă

Pentru oierii care au efective de animale mai mici, piața internă reprezintă principalul canal de vânzare în perioada Paștelui. Crescătorii speră la un preț de 14-15 lei/kg în viu, similar celui cu care pleacă acum mieii la extern. Sunt îngrijorați mai mult din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei, dar și a focarelor de pestă porcină care limitează circulația animalelor. Cât despre sacrificarea animalelor, nu se poate efectua decât în locuri special amenajate.

“Există miei și este și cerere, față de alți ani. Prețul nu este rău, ci chiar bun, dar să vedem cum ne putem mișca pe piața internă din cauza pandemiei de COVID-19 și a pestei porcine africane. Totul este legat de cerere și ofertă”, a declarat pentru Gandul Financiar Horia Moruțan, președinte al Asociației Crescătorilor de ovine din județul Alba.

Acesta speră ca 2021 să fie un an mai bun pentru crescători, după ce în 2020 pandemia și-a pus serios amprenta. Pe de altă parte, este nevoie și de o susținere mai consistentă din partea Ministerului Agriculturii pentru acest sector, spune Moruțan, mai ales că exportul de miei poate echilibra serios balanța agro-alimentară a României, țara noastră fiind un jucător important pe piața internațională.

Reguli stricte privind sacrificarea animalelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul istituției.

Citește și https://bit.ly/2PXEsaX

De asemenea, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amanuntul.

Nu în ultimul rând, spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Principalele piețe externe

Țara noastră exportă anual aproximativ două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare și nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România, potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii.

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante. În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel.

Totodată, România a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Cum fac amor Mihai și Elwira Petre, de fapt: 'Partea inferioară a corpului meu a...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
EXCLUSIV. Vedete din România pe care vântul le-a lăsat în... posteriorul gol! La propriu!
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
VEȘTI BUNE! SCADE numărul persoanelor INFECTATE cu COVID, la CONSTANȚA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Ungurii ne dau lovitura supremă. Ce au spun despre Ziua Națională a României
Blestemul lansat asupra Familiei Regale! Prințesa nu va putea fi fericită în veci. A plecat...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...