Uniunea Europeană recomandă statelor membre ca 70% din populație să fie vaccinată până în vară

Publicat: 19 01. 2021, 15:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:35

Bruxelles pregătește un set de recomandări către statele membre. Comisia Europeană garantează că va închide un protocol pentru certificatele de vaccinare „care pot fi recunoscute și utilizate” în întreaga UE, pentru a înlocui carantinele și cerințele de testare.

Recomandările Comisiei Europene

Într-un moment în care numărul cazurilor infectate cu noul coronavirus crește din nou, Comisia Europeană și-a stabilit obiectivul de vaccinare cu cel puțin 70% în Uniunea Europeană (UE) și, prin urmare, solicită celor 27 de state membre să avanseze programele de vaccinare . Potrivit Bloomberg, acest obiectiv face parte dintr-un nou set de recomandări de la Bruxelles, care va fi lansat marți.

Printre recomandări, obiectivul este ca până în martie 2021, statele membre să vaccineze „minimum 80% din profesioniștii din domeniul sănătății și asistenței sociale și persoanele peste 80 de ani”.

În plus, „până în vara anului 2021, statele membre trebuie să fi vaccinat cel puțin 70% din populația adultă”.

Comisia Europeană va încheia un protocol pentru certificatele de vaccinare

În plus față de acest obiectiv, potrivit Bloomberg, garanția că până la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană va încheia un protocol pentru certificatele de vaccinare „care pot fi recunoscute și utilizate în sistemele de sănătate din Uniunea Europeană – și care ar putea fi mărite la nivel global în coordonarea cu Organizația Mondială a Sănătății ”.

În acest fel, cei care sunt vaccinați pot utiliza certificatul de vaccinare pentru, în caz de călătorie într-o altă țară a UE, să evite criteriile actuale (să respecte carantina și să efectueze un test pentru boala Covid-19).

Recomandările de la Bruxelles vor include, de asemenea, screeningul pentru tulpini noi, extinderea utilizării testelor rapide, precum și sensibilizarea oamenilor să nu facă excursii neesențiale.

Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii occidentale pentru furnizarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. Vaccinările vor fi efectuate folosind vaccinuri de la Moderna și Pfizer. Până la sfârșitul anului 2022, trebuie să furnizeze aproximativ 720 de milioane de doze de vaccinuri.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) s-a confruntat cu presiuni atunci când a certificat vaccinurile împotriva coronavirusului, în special pe cel de la Pfizer și BioNTech.