România a aruncat la chiuvetă 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid, susține Rafila. Conform DNA, un miliard de euro au fost prăpădiți

România a aruncat la chiuvetă 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid, susține Rafila. Conform DNA, un miliard de euro au fost prăpădiți
Sursă Foto: Gândul
Publicat: 27/11/2023, 15:56
Actualizat: 27/11/2023, 16:15

Rafila a afirmat în cazul dosarului COVID că, în total, România a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze de vaccin. „Am luat 35 de milioane, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane au expirat şi au fost distruse, sau sunt în curs de distrugere”, precizează ministrul.

La trei ani de la izbucnirea pandemiei, procedurile și transparența achizițiilor de vaccinuri anti-COVID de către Uniunea Europeană sunt încă subiecte controversate și chiar investigate de Parchetul European, mai ales după ultimul și cel mai mare contract semnat cu compania Pfizer, pentru 1,8 miliarde de doze. Și în România, numărul foarte mare de doze achiziționate a ridicat multe semne de întrebare, iar modalitatea în care au fost cumpărate este anchetată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție din 2021. În 2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cer ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL) și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (USR) în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID.

Reacția fostului ministru Voiculescu a fost promptă, sugerând că DNA caută unde nu trebuie: Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu.

Nota de plată a fost umflată, consideră DNA

Concret, toate vaccinurile acceptate de către Voiculescu Vlad Vasile începând cu luna februarie 2021, respectiv 14.445.798 doze (contract Pfizer 2021-8.055.394 doze inițiale, contract Moderna nou – 6.390.404 doze), de către Baciu Romică Andrei, respectiv 4.260.269 doze opționale acceptate în aprilie 2021 când deja era autorizat și vaccinul Janssen) și Mihăilă Ioana, respectiv 34.099.623 doze (contract Pfizer nou-34.099.623 doze), au fost în surplus, în condițiile în care România acceptase deja până la acel moment 37.588.366 doze, din care 33.328.096 doze de către Tătaru Nelu și 4.260.270 dozele opționale Pfizer acceptate de către ministrul sănătății Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020. Având în vedere că la data de 29 ianuarie 2021 se cunoștea faptul că erau autorizate vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar vaccinurile acceptate anterior de Tătaru Nelu – 33.328.096 doze (din care 8.520.538 doze vaccin Janssen), respectiv Voiculescu Vlad Vasile – 4.260.270 doze opționale Pfizer, erau suficiente nu doar pentru vaccinarea a 10,7 milioane persoane, ci chiar 23 milioane persoane, rezultă că toate vaccinurile achiziționate după data de 29 ianuarie 2021 au fost în surplus”, se arată în referat.

 Ministerul Sănătății, la dispoziția DNA

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, că ân România mai sunt de distrus câteva milioabe de doze de vaccin.

”În total, România a contractat, a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere”, a spus Rafila. Întrebat dacă are ceva de reproşat oamenilor care s-au ocupat de acest lucru, Rafila a spus: ”Eu nu am de reproşat nimănui nimic, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziţia organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătăţii”.

”Cred că orice fel de comentarii, până la finalizarea anchetei penale, sunt de prisos”, a mai afirmat el.

DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la respectiv. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.

Citiți și: Reacția lui Florin Cîțu, după audierile din Comisia juridică de la Senat: „Nu pot să mă exprim dacă este un dosar politic”

Ce conține referatul DNA din dosarul privind vaccinurile. Mihăilă, Cîțu și Voiculescu, vizați de acuzații de abuz în serviciu și complicitate

Vlad Voiculescu, reacție la ANCHETA DNA. „Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate de premierul de la acea vreme”

Ioana Mihăilă, ex-ministru al Sănătății în pandemie, pregătită de suspendare. Alături de Voiculescu, ea este acuzată de pagube de un milliard de euro

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?