Următoarea furtună solară ar putea provoca „apocalipsa Internetului”

Publicat: 09 09. 2021, 16:03

Cele mai mari evenimente solare s-au înregistrat între 1859 și 1921, cu mult înainte ca lumea să descopere tehnologia modernă. Un eveniment imprevizibil, cu consecințe potențial grave, poate avea un impact semnificativ asupra vieții oamenilor. Superfurtunile solare, care se întâmplă de obicei o dată în aproximativ 100 de ani, sunt astfel de evenimente și pot reprezenta o amenințare directă pentru infrastructura de internet a lumii. 

Acest impact al superfurtunilor solare a fost investigat de Sangheetha Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California, Irvine, iar concluziile au făcut parte dintr-o lucrare de cercetare care a fost prezentată la SIGCOMM (Asociația pentru Grupul de Interese Speciale pentru Comunicarea Mașinilor de Calcul) 2021, potrivit unui raport Live Science, potrivit WIRED..

 

Studiul, care încă nu a fost publicat într-un jurnal evaluat de către colegi, afirmă că întreruperile pe internet la scară largă pot fi cauzate de superfurtunile solare, iar aceste întreruperi pot acoperi întregul glob și pot dura câteva luni. 

Când are loc o superfurtună solară?

Ejectia de masă coronariană (CME), cunoscută și sub numele de furtună solară, este ejecția direcțională a unei mase mari de particule puternic magnetizate din Soare, arată studiul. Ceața particulelor magnetizate pe care Soarele le îndreaptă spre Pământ este cunoscută sub numele de vânt solar și acest vânt electric este blocat de scutul magnetic al Pământului, protejând oamenii de daune. Particulele sunt îndreptate către poli, rezultând aurore uluitoare.

 

Cu toate acestea, o dată la o sută de ani, vânturile solare de lângă suprafață sau în coroana Soarelui ar putea deveni accelerate din cauza eliberărilor bruște de energie magnetică stocată și pot duce la erupții de masă și energie de pe suprafața solară, cunoscute sub numele de furtuni solare. . 

 

În studiu, Jyothi scrie cum o furtună solară severă ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă pe internet”. 

 

Ce se va întâmpla dacă va exista un colaps global al internetului?

Furnizorii de servicii pot suferi pierderi uriașe, iar sistemele cibernetice pot suferi daune chiar și într-o întrerupere a internetului de câteva minute. Pierderile economice în valoare de 7 miliarde de dolari pot apărea în SUA dacă internetul este întrerupt pentru o zi.

Internetul care rămâne nefuncțional zile sau chiar luni este cel mai rău scenariu, lucru neîntâlnit niciodată, menționează lucrarea. 

 

Cum pot provoca furtunile solare o apocalipsă pe internet?

 

Lucrarea explică faptul că o puternică superfurtună solară este una dintre cele mai mari amenințări la adresa internetului, cu un potențial de impact global. Superfurtunile  solare au potențialul de a provoca daune infrastructurii create de om, ceea ce este, în general, trecut cu vederea. 

 

Când au avut loc cele mai mari evenimente solare?

 

S-a înregistrat că cele mai mari evenimente solare au avut loc între 1859 și 1921, cu mult înainte ca lumea să dea peste tehnologia modernă, se arată în studiu. Rețelele de comunicații au fost afectate și au fost cauzate întreruperi extinse de curent în timpul acestor evenimente. Probabilitatea apariției evenimentelor meteorologice extreme din spațiu care au un impact direct asupra Pământului este estimată a fi de 1,6% până la 12% pe deceniu. 

Jyothi a menționat în lucrarea sa că oamenii au o înțelegere limitată a impactului furtunilor solare asupra infrastructurii actuale.