„Urzeala tronurilor” la Kremlin. Sunt și alte revolte în pregătire și cât de în siguranță este arsenalul nuclear al lui Putin? – ANALIZĂ „POLITICO”

Urzeala tronurilor la Kremlin. Sunt și alte revolte în pregătire și cât de în siguranță este arsenalul nuclear al lui Putin? - ANALIZĂ POLITICO
Publicat: 28/06/2023, 12:15
Actualizat: 28/06/2023, 12:18

Toți ochii sunt ațintiți asupra Moscovei după rezolta grupului de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin – omul de încredere, transformat, aparent, în rivalul lui Vladimir Putin. Mai sunt și alte revolte în pregătire? Își va intensifica Vladimir Putin brutalitatea în Ucraina, tocmai pentru a compensa umilința „încasată” după revolta Wagner? Este arsenalul nuclear al lui Putin în siguranță?  Folosirea arsenalului nuclear, pion în luptele pentru succesiune?

Iată câteva dintre întrebările ridicate în cadru analizei realizate de POLITICO după revolta eșuată a mercenarilor Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, în Rusia.

Apelul la rebeliune a lui Prigojin a deschis însă „Cutia Pandorei” și în ceea ce privește viitorul Rusiei, în contextul bătăliilor între grupările paramilitare, folosirea arsenalului nuclear ca pion în luptele pentru succesiune.

„În timp ce Putin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, continuă să se dueleze în privința rebeliunii, un lucru pare sigur: aparența de invincibilitate a liderului rus s-a spulberat. Acest lucru nu înseamnă că sfârșitul regimului Putin este iminent. Dar o serie de scenarii greu de imaginat și chiar bizare sunt acum schițate, în timp ce toată lumea speculează asupra a ceea ce urmează”, punctează jurnalistul de la Politico.

1. Următoarea acțiune a lui Putin. Represiunea sau mai mult război? Sau pierderea puterii?

Imaginile cu trupele Wagner care au capturat un important cartier general militar înainte de a mărșălui spre Moscova au provocat discuții aprinse despre care ar putea fi următoarea mișcare a lui Evgheni Prigojin.

„Ceea ce cred că urmează în mod natural de aici încolo este și mai multă represiune în Rusia”, a declarat Laurie Bristow, care a fost ambasador britanic în Rusia din 2016 până în 2020.

În ciuda faptului că i-a catalogat ca fiind cei care au trădat Rusia, paradoxal, Putin susține că le oferă celor implicați în revoltă o cale de ieșire.

Președintele rus a declarat că soldații Wagner vor fi liberi să se alăture forțelor regulate, să se întoarcă acasă sau să se îndrepte spre Belarus, sporind speculațiile potrivit cărora poziția de putere a regimului de la Moscova, cândva dominantă, se ofilește.

„Haosul implică întotdeauna riscuri, dar va veni un moment în care poziția lui Putin se va eroda și va fi înlocuit”, a declarat un diplomat vest-european.

John Lough, specialist în Rusia la Chatham House, susține că, în opinia sa, este puțin probabil ca Putin să mai fie la putere peste un an, punctând că, modul în care se va desfășura detronarea lui – prin lovitură de stat sau succesiune planificată – va influența și poziția succesorului.

Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute (RUSI), un important grup de reflecție în materie de securitate și politică externă cu sediul la Londra, a susținut pentru Politico că următorul lider rus va fi probabil „un înlocuitor foarte asemănător cu el – cineva care are urechea serviciilor de securitate, un fel de experiență în domeniul securității și care este capabil să controleze oligarhii.”

„Persoana care va veni după aceea”, a adăugat ea, „va fi cea de la care va veni schimbarea”, se arată în analiza realizată de POLITICO.

2. Următorul șef al Wagner: Putin? Prigojin? Belarus?

Deși revolta grupului de mercenari Wagner pare că s-a stins, puterea și influența grupului nu sunt trecute însă pe linia moartă. Necunoscutele și îngrijorările momentului vin din întrebarea pentru cine lucrează acum Prigojin și oamenii săi.

Reamintim că președintele belarus Alexander Lukașenko a confirmat  marți că Prigojin a sosit în țara sa, unde șeful Wagner a declarat că i se va permite să continue să își opereze firma paramilitară.

Oficialii din regiune urmăresc însă întreaga situație cu mare îngrijorare.

„Trebuie să monitorizăm foarte atent toate mișcările Grupului Wagner. Se pare că mai sunt multe de descoperit în ceea ce privește înțelegerea dintre Prigojin și Lukașenko”, a avertizat marți ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, întrebat dacă sosirea personalului Wagner în Belarus reprezintă un risc regional.

Prigojin, în custodia lui Lukașenko. Cum vede NATO situația?

Întrebat despre prezența lui Wagner în Belarus, fostul general comandant al armatei americane în Europa Ben Hodges a declarat că acest lucru nu reprezintă „un risc mai mare pentru Ucraina, dar întărește potențial mâna lui Lukașenko în fața opoziției sale și/sau a unei viitoare presiuni din partea Rusiei”.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat însă marți, la Haga, că prezența Wagner în Belarus este „cu adevărat serioasă și foarte îngrijorătoare” și că această mișcare necesită un „răspuns foarte dur din partea NATO.”

„Oare Lukașenko ar putea fi acum mai deștept decât Putin?”, a exclamat un al doilea diplomat est-european. „Asta ar fi lovitura supremă pentru Moscova!”

3. Următorul capitol al Moscovei în Ucraina: Moralul soldaților prăbușit? Mai puțini mercenari? 

Oficialii analizează și modul în care revolta eșuată a grupului de mercenari Wagner va avea un impact asupra luptei din Ucraina, atât în ceea ce privește numărul de membri Wagner care se vor întoarce să lupte în Ucraina, cât și modul în care revolta lor afectează gândirea militarilor ruși obișnuiți.

„Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le urmărim foarte atent în următoarele zile este dacă moralul se prăbușește în armata rusă”, a declarat Bristow, fostul ambasador britanic.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării din Europa Centrală a subliniat că, dacă trupele Wagner nu vor mai fi implicate în Ucraina, s-ar putea schimba dinamica războiului.

„Grupul Wagner a fost, timp de multe luni, cea mai eficientă forță de luptă de partea rusă în Ucraina”, a declarat oficialul. „Dacă grupul este desființat și nu va mai fi desfășurat în Ucraina, se va reduce capacitatea militară ofensivă a Rusiei.”

4. Următorul proprietar al arsenalului nuclear. Statul rus? Vom asista la un viitor al revoltelor?

Vastul arsenal nuclear al Rusiei este un element care o diferențiază de majoritatea celorlalte țări și care a stârnit, de-a lungul timpului, maximum de îngrijorare cu privirire la deciziile de la Kremlin.

„Oficialii sunt mai mult decât fericiți să îl vadă pe Putin slăbit, dar vor, de asemenea, să vadă armele nucleare în mâini stabile”, se precizează în analiza Politico.

Chiar și în acest stadiu distant al relației cu Moscova, Washingtonul pare să fi discutat totuși cu Kremlinul în legătură cu siguranța armelor nucleare din Rusia.

În acest context, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că ambasadorul american la Moscova a transmis un mesaj „că Statele Unite speră că totul este în regulă cu armele nucleare.”

„Este foarte greu de imaginat o situație în care statul rus pierde controlul asupra arsenalului său nuclear”, a declarat Bristow, fost ambasador britanic.

Rusia investigheză dacă serviciile de informații occidentale au fost implicate în revolta Wagner

Serviciile speciale rusești investighează dacă serviciile de informații occidentale au fost implicate în evenimentele care au avut loc sâmbătă în Rusia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în comentarii video pentru Russia Today, relatează CNN.

Rusia acuză adesea interferențe străine în desfășurarea evenimentelor interne, după ce fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a incitat sâmbătă la rebeliune armată, dar apoi s-a retras și a acceptat un acord pentru a părăsi Rusia pentru Belarus.

Vladimir Putin: „Ne confruntăm cu o trădare”

Reamintim că Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat în fața națiunii. Reacția țarului rus vine după situația tensionată din Rusia, urmare apelului la rebeliune a lui Evgheni Prigojin. Președintele rus a punctat că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.

Oficialul de la Kremlin a făcut, de asemenea, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii.

„Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

„Președintele a greșit profund, noi suntem patrioții patriei noastre”

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a răspuns rapid la acuzațiile lui  Vladimir Putin. Acesta i-a transmis președintelui rus că a greșit profund” atunci când i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse.

Prigojin a adăugat că mercenarii Wagner sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”

„În legătură cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.

Prigojin, „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi

Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.

Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

ULTIMA ORĂ! Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Cel mai mare complex balnear din Europa, la doar 80 de km de România. Care...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Cum se simte acum Florin Piersic, la mai bine de o lună de la operație:...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Femeile care trebuie să evite pepenele roșu. Efectele sunt devastatoare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
×