UPDATE | Haos la Moscova. Prigojin confirmă că trupele Wagner se întorc la bază. Șeful mercenarilor vrea să evite „vărsarea de sânge”

UPDATE | Haos la Moscova. Prigojin confirmă că trupele Wagner se întorc la bază. Șeful mercenarilor vrea să evite „vărsarea de sânge”
Prigojin a declanșat revoluția în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! - VIDEO / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 24/06/2023, 20:40
Actualizat: 24/06/2023, 21:39

Alertă de securitate la Moscova, după ce șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat revoluția în Rusia. Într-un mesaj direct și fără ocolișuri, Prigojin anunță că vrea să răstoarne conducerea militară a Rusiei. Vladimir Putin a semnat ordinul ca acesta să fie arestat, iar Serviciul Federal de Securitate al Rusiei( FSB) a început o anchetă penală  împotriva liderului grupării de mercenari. Situația devine din ce în ce mai tensionată, alerta de securitate din Rusia fiind la cote ridicate. Mai mulți lideri ai lumii, printre care și președintele României, urmăresc situația din Rusia. Va fi trădat Vladimir Putin de forțele de securitate ruse? Aceasta pare să fie, în tot acest context, întrebarea momentului.

UPDATE 21:40 – Zelenski, despre situația din Rusia: Stăpânii Rusiei nu controlează nimic / Este haos

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că o revoltă a trupelor Wagner în Rusia, care între timp s-a și încheiat, a scos la iveală un haos total în această țară care a invadat Ucraina anul trecut, relatează Reuters.

„Astăzi lumea poate vedea că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Și asta înseamnă nimic. Pur și simplu haos total. Absența oricărei previzibilități”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

UPDATE 20:44 – Prigojin a confirmat că trupele Wagner se întorc la bază. Șeful mercenarilor vrea să evite „vărsarea de sânge”

Evgheni Prigojin a fost de acord să detensioneze situația din Rusia, a declarat biroul președintelui belarus.

Ulterior, șeful Wagner a confirmat că trupele se întorc la bază.

El a transmis, printr-un mesaj audio pe contul său de Telegram, că „a dat ordin ca trupele să se întoarcă din cauza riscului de vărsare de sânge”.

UPDATE 20:40 – Preşedintele Belarusului afirmă că Prigojin a acceptat o propunere pentru dezescaladarea situaţiei

Cabinetul preşedintelui din Belarus Alexander Lukaşenko a anunţat că şeful Wagner Evgheni Prigojin a acceptat o propunere de a ”opri mişcarea persoanelor înarmate din gruparea Wagner pe teritoriul Rusiei şi a face paşi spre dezescaladarea tensiunilor”, relatări similare fiind în presa rusă, scrie The Guardian.

În declaraţia transmisă de Cabinetul lui Lukaşenko se arată că Vladimir Putin l-a informat pe scurt pe Lukaşenko în cursul dimineţii şi, cu acordul său, Lukaşenko a avut negocieri cu Prigojin.

„Negocierile au continuat pe parcursul zilei. Ca rezultat, ei au ajuns la un acord privind faptul că este inadmisibil  să declaneşeze un masacru sângeros pe teritoriul Rusiei”, se arată în document.

Lukașenko îi pregătește pe belaruși de război? „Să pună mâna pe drapel şi tot înainte!”
Alexandr Lukașenko/ Sursa FOTO: wikimedia.org

UPDATE 20:00 – Joe Biden a vorbit cu Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Rishi Sunak despre criza din Rusia

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat sâmbătă după-amiază cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu premierul britanic, Rishi Sunak, despre tentativa de insurecţie armată din Rusia.

„Preşedintele Biden a vorbit astăzi (sâmbătă – n.red.) cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Liderii au discutat despre situaţia din Rusia. Au reafirmat şi sprijinul ferm pentru Ucraina”, anunţă Preşedinţia SUA, conform MEDIAFAX.

UPDATE 19.20 – Autorităţile ruse oferă amnistie rebelilor Wagner dacă se predau

Potrivit The Guardian, autorităţile ruse au oferit o amnistie rebelilor Wagner dacă se predau.

Agenţia rusă de ştiri de stat Tass a fost informată de un parlamentar rus că luptătorilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun armele, dar trebuie să acţioneze rapid, relatează Reuters.

„Luptătorii Wagner încă mai pot depune armele şi evita pedeapsa, având în vedere realizările lor în timpul operaţiunii militare speciale (în Ucraina), dar ar trebui să o facă rapid”, a declarat Pavel Krasheninnikov, citat de TASS.

Între timp, regiunea Moscovei a suspendat toate evenimentele în aer liber până la 1 iulie.

UPDATE 18.50 – Sobianin le cere locuitorilor Moscovei să nu iasă din casă şi anunţă o zi liberă luni

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, îi îndeamnă sâmbătă pe locuitorii capitalei ruse să nu se deplaseze în oraş şi anunţă că luni va fi zi liberă, în vederea unei ”minimizări a riscurilor”, relatează AFP şi BBC News.

„Un regim de operaţiuni antiteroriste a fost declarat în Moscova”, anunţă într-o postare pe Telegram Sobianin, relatează BBC News.

El le cere moscoviţilor „să se abţină să se deplaseze în oraş cât mai mult posibil”, scrie News.ro.

UPDATE 18.26 – Moscova avertizează Occidentul să nu ”profite” de rebeliunea Wagner

Rusia avertizează sâmbătă Occidentul să nu ”profite” de rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner pentru a-şi atinge obiectivele ”rusofobe” şi dă asigurări că această revoltă nu va împiedica Moscova ”să-şi atingă obiectivele” în Ucraina, relatează AFP.

”Avertizăm ţările occidentale împotriva oricărei tentative de a profita de situaţia internă a Rusiei pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe”, subliniază într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

”Asemenea tentative ar fi zadarnice”, dă asigurări Moscova, notează News.ro.

UPDATE 18.16. Letonia SUSPENDĂ accesul ruşilor pe teritoriul său. Estonii, îndemnați să nu se ducă la granița cu Rusia

Letonia a transmis, sâmbătă, că își consolidează securitatea la frontieră, la fel ca vecinul său eston, relatează AFP.

Această ţară baltică nu le mai permite ruşilor să intre pe teritoriul leton. (Mai multe detalii despre subiect AICI…)

UPDATE 18:00 – Gara din Rostov-pe-Don, înţesată de oameni care stau la cozi

Oraşul Rostov-pe-Don a fost preluat sâmbătă de trupe rebele Wagner.


UPDATE 16.47. EXCLUSIV | Prigojin, „cuiul” din talpa lui Putin? Specialist în spaţiul ex-sovietic: „Sfârșitul lui Putin a început la o săptămână după 24 februarie”

Istoricul Armand Goşu, specialist în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic – a explicat într-o analiză pentru Gândul, referitoare la rebeliunea Wagner în Rusia – că Evgheni Prigojin s-a bucurat de un statut special, de care nu s-a bucurat niciun alt colaborator apropiat al lui Putin, fiind omul care avea acces total la țarul rus.

Interlocutorul Gândul a punctat că Prigojin a fost folosit de Putin nu doar pe front, ci și ca să lupte ca să lupte împotriva unor grupări din Ministerul Apărării de la Moscova. (Citește continuarea aici…)

Putin versus Prigojin

UPDATE 16.00 – Erdogan îl „susţine deplin” pe Putin împotriva rebeliunii Wagner

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin ”susţinerea (sa) deplină” împotriva rebeliunii Wagner, într-o convorbire la telefon, anunţă Kremlinul, relatează AFP.

Erdogan a supravieţuit, în 2016, unei lovituri militare de stat eşuate.

Putin i-a ”dat informaţii despre situaţia din ţară în legătură cu o tentativă de rebeliune armată”, anunţă într-un comunicat preşedinţia rusă, conform News.ro.

UPDATE 14.50 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în legătură cu războiul civil din Rusia, că haosul declanșat demonstrează slăbiciunea evidentă a Moscovei.

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune totală. Și cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident.

Oricine alege calea răului se autodistruge.[…] Rusia și-a mascat de mult slăbiciunea și prostia stăpânirii sale cu propagandă. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Le Monde.

Iohannis comentează situația din Rusia

UPDATE 13.22 –  Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, el fiind informat în permanenţă despre ce se întâmplă. ”Suntem în contact constant cu Aliaţii”, susține Klaus Iohannis.

Reamintim că este alertă de gradul zero, după ce Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a declanșat o rebeliune în Rusia, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.

”Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu aliaţii”, a transmis, sâmbătă, Klaus Iohannis, într-o postare pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale.

„Cea mai importantă provocare pentru statul rus”

UPDATE 12.30 –  Loialitatea forțelor de securitate, ruse, în special a Gărzii Naționale, va fi „cheia” modului în care se desfășoară confruntarea militară din Rusia, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării, potrivit informațiilor BBC.

„În primele ore ale zilei de 24 iunie 2023, disputa dintre Grupul Wagner al lui Yevgeny Prigozhin și Ministerul Rusiei a escaladat într-o confruntare militară. Într-o operațiune caracterizată de Prigojin ca un „marș pentru libertate”, forțele Grupului Wagner au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații.

În Rostov pe Don, Wagner a ocupat aproape sigur locuri cheie de securitate, inclusiv sediul central care conduce operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Alte unități Wagner se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur urmăresc să ajungă la Moscova. Cu dovezi foarte limitate de luptă dintre Wagner și forțele de securitate ruse, unii au rămas probabil pasivi, acceptând Wagner.

În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi cheia modului în care se desfășoară criza. Aceasta reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”, este analiza făcută de ministrul britanic.

UPDATE 12.15 Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul său belarus Alekdandr Lukaşenko, anunţă preşedinţia belarusă, relatează AFP. Putin l-a informat pe Lukaşenko despre evenimentele care se desfăşoară în Rusia, anunţă pe telegram preşedinţia belarusă.

UPDATE 12.00 – Franţa şi Germania urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia, unde liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă împotriva armatei, au anunţat sâmbătă Palatul Elysee şi guvernul de la Berlin, relatează AFP.

UPDATE 11.45 –  Grupul Wagner afirmă într-o postare pe Telegram că, în regiunea Voronej, una dintre coloanele sale a fost atacată de aviație. „Războiul civil a început în mod oficial.”

UPDATE 11.30. –  Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pe Prigojin pentru rebeliunea armată, iar Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat de orice evoluție nouă.

UPDATE. 10.30. Vladimir Putin a făcut, în cadrul unor declarații în fața națiunii ruse, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii. „Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

UPDATE 9.56. Președintele rus Vladimir Putin va susține în curând o alocuțiune televizată, după apelul la rebeliune a lui Evgheni Prigojin, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă Tass.

Reamintim că șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat revoluția în Rusia, acesta transmițând direct că vrea să răstoarne conducerea militară a Rusiei.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pe Prigojin pentru rebeliunea armată, iar Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat de orice evoluție nouă.

Știre inițială

25.000 de mercenari mărșăluiesc spre Moscova

Într-o intervenție pe Telegram, Evgheni Prigojin a promit să meargă „până la capăt” pentru a răsturna conducerea militară a Rusiei. Declarația sa a venit la câteva ore după ce Kremlinul l-a acuzat de „rebeliune armată”.

În mesajul său, Prigojin a spus că mercenarii Wagner, în număr de aproximativ 25.000, au trecut granița din Ucraina în Rusia și se îndreaptă spre Moscova. Prigojin a promis că oamenii săi vor distruge pe oricine le va sta în cale.

„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă” – Evgheni Prigojin

Pentru început, Prigojin a anunțat doborârea unui elicopter militar care „a deschis focul asupra unui convoi civil”. Informația nu a putut fi verificată și din alte surse.

Autostrada M4, care duce spre Moscova, blocată

Între timp, lucrurile se precipită în capitala Rusiei, acolo unde trupele militare au fost scoase din cazărmi.

Securitatea la Moscova a fost întărită vineri seară, 23 iunie, în cele mai importante puncte din oraș, inclusiv clădiri guvernamentale și facilități de transport.

Guvernatorul regiunii Lipeţk, din centrul Rusiei, a anunţat sâmbătă dimineață că Autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice ale țării, a fost închisă circulaţiei la graniţa cu regiunea Voronej. Totul, la aproximativ 400 km sud de Moscova. La rândul lor, autoritățile din regiunea Voronej au cerut sâmbătă, 24 iunie, locuitorilor să evite Autostrada M-4, deoarece „un convoi militar se află în mişcare pe această rută”.

Se pare că Prigojin ar fi trimis un convoi înarmat de mercenari, pe o distanţă de 1.200 km, relatează presa internațională, spre Moscova!

Primarul Capitalei, Serghei Sobianin, a declarat că se iau măsuri antiteroriste, între care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea.

„Urmare a unor informaţii care ne-au parvenit, în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste, cu scopul de a întări măsurile de securitate” – Sergheo Sobianin

Prigojin a ocupat orașul Rostov pe Don

Sâmbătă dimineață, la primele ore, Evgheni Prigojin a anunțat preluarea controlului asupra orașului Rostov pe Don.

El a postat un mesaj pe Telegram în care susține că a ocupat cartierul general al armatei ruse din Rostov şi are control asupra mai multor cazărmi militare. Inclusiv un aerodrom ar fi la dispoziția Wagner.

„Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa (04:30 GMT). Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul” – Evgheni Prigojin

Președintele Vladimir Putin primește non-stop informații actualizate despre situație, a transmis purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Evenimentele din Rusia sub lupa Occidentului

Evenimentele din Rusia nu puteau lăsa indiferent Occidentul, care urmărește îndeaproape ce se întâmplă.

Casa Albă a transmis că monitorizează atent situația și că se va consulta cu aliații SUA.

Pe de altă parte, opozantul rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut ca Evgheni Prigojin să fie ajutat în lupta sa împotriva Kremlinului.

„Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! Dacă acest bandit, Prigojin, vrea să-l deranjeze pe celălalt (n.r. – Vladimir Putin), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi” – Mihail Hodorkovski

Doi generali din Armata Roșie au comentat revoluția pornită de Wagner.

Generalul Serghei Surovikin, adjunctul șefului forțelor ruse din Ucraina, a cărui activitate a fost lăudată în trecut de Prigojin, i-a cerut liderului Wagner „să oprească convoaiele și să le întoarcă la bază. Suntem de același sânge, suntem războinici. Nu trebuie să faceți jocul inamicului într-un moment dificil pentru țara noastră”.

„Prigojin a înjunghiat în spate țara și pe președintele Putin” – Vladimir Alekseyev, general-locotenent.

CITEȘTE ȘI:

ALERTĂ maximă în Rusia. Putin urmează să facă declarații, după apelul la rebeliune a șefului mercenarilor Wagner. ”Chiar și diavolul trebuie ajutat!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?