Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției
Vladimir Putin/Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 24/06/2023, 09:50
Actualizat: 24/06/2023, 15:07

Președintele rus Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat în fața națiunii. Reacția țarului rus vine după situația tensionată din Rusia, urmare apelului la rebeliune a lui Evgheni Prigojin. Președintele a punctat că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.

Reamintim că șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat revoluția în Rusia, acesta transmițând direct că vrea să răstoarne conducerea militară a Rusiei.

Vladimir Putin a făcut de asemenea apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători”.

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii. „Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

„Forțele armate și alte forțe au primit instrucțiuni precise. Situația rămâne tensionată. Fac absolut tot pentru a înăbuși această rebeliune. Îi avertizez pe toți cei implicați să oprească orice formă de implicare în această insurgență”, a conchis Vladimir Putin.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pe Prigojin pentru rebeliunea armată, iar Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat de orice evoluție nouă.

Prigojin, „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi

Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.

Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

În plus, șeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a sugerat că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters.

Un opozant al lui Putin, de partea lui Prigojin

Mihail Hodorkovski, opozantul lui Putin, cel care a fost cândva cel mai bogat oligarh al Rusiei, i-a îndemnat pe ruși să-l sprijine pe Evgheni Prigojin, potrivit informațiilor BBC.

După ce l-a înfruntat pe Vladimir Putin și a stat 10 ani într-o închisoare rusă și a cerut recent sancțiuni mai dure împotriva președintelui rus, Hodorkovski a spus că este important ca rușii să-l susțină „chiar și pe diavol” dacă se decide să preia Kremlinul.

„Și da, acesta este doar începutul”, a spus el. ”Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (…) Dacă acest bandit (dl Prigojin- n.r.) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi”, a scris oligarhul pe Telegram.

Autostrada M4, care duce spre Moscova, blocată

Între timp, lucrurile se precipită în capitala Rusiei, acolo unde trupele militare au fost scoase din cazărmi. Securitatea la Moscova a fost întărită vineri seară, 23 iunie, în cele mai importante puncte din oraș, inclusiv clădiri guvernamentale și facilități de transport.

Guvernatorul regiunii Lipeţk, din centrul Rusiei, a anunţat sâmbătă dimineață că Autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice ale țării, a fost închisă circulaţiei la graniţa cu regiunea Voronej. La rândul lor, autoritățile din regiunea Voronej au cerut sâmbătă, 24 iunie, locuitorilor să evite Autostrada M-4, deoarece „un convoi militar se află în mişcare pe această rută”.

Potrivit informațiilor apărute, Prigojin ar fi trimis un convoi înarmat de mercenari, pe o distanţă de 1.200 km, relatează presa internațională, spre Moscova.

Primarul Capitalei, Serghei Sobianin, a declarat că se iau măsuri antiteroriste, între care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea.

„Urmare a unor informaţii care ne-au parvenit, în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste, cu scopul de a întări măsurile de securitate”, a transmis edilul.

Evenimentele din Rusia, urmărite atent de Occident

Evenimentele din Rusia nu puteau lăsa indiferent Occidentul, care urmărește îndeaproape ce se întâmplă. Casa Albă a transmis că monitorizează atent situația și că se va consulta cu aliații SUA.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii