VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: Mai avem mult de muncă în ceea ce priveşte ritmul de vaccinare

Publicat: 27 07. 2021, 00:35
Actualizat: 27 07. 2021, 08:07

This browser does not support the video element.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit luni seară la Antena 3 despre despre ritmul de vaccinare din România care reprezintă o reală îngrijorare în special pentru populația vulnerabilă, bătrânii și persoanele care suferă de boli cronice.

„În acest moment este cât se poate de evident că mai avem mult de muncă în ceea ce priveşte ritmul de vaccinare şi procentul de populaţiei care necesită a fi vaccinată. Aş sublinia în mod deosebit populaţia vulnerabilă – populaţia vârstnică, persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice. Este o problemă cât se poate de evidentă – necesitatea vaccinării în perioada imediat următoare. De asemenea, legat de anumite segmente a populaţiei expusă la risc, persoanele din centrele de îngrijire pe termen lung, din căminele de bătrâni, rată de acoperire vaccinală este de peste 70% şi mă aştept să nu avem focare în aceste centre de bătrâni, unde riscul de evoluţie severă şi de mortalitate ar fi ridicat”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, luni seara la Antena 3.

Acesta a precizat că rată de imunizare în cazul persoanelor care fac dializă dar și personalul medical sunt vaccinați în proporție de peste 70%.

„De asemenea, la pacienţii care sunt dializaţi în centrele de dializă, rată de vaccinare este de peste 70%. În rândul personalului medical cât şi din sistemul de sănătate, cu tot ce înseamnă studenţi ai facultăţilor de medicină, voluntari şi aşa mai departe, sunt iarăşi ţintele şi obiectivele atinse”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Totodată, medicul a subliniat că efortul trebuie acum canalizat în spre populația vârstnică, unde procentul de imunizare este destul de slab, de circa 35%, însă campania de vaccinare trebuie comunicată pe înțelesul tuturor pentru că aceste categorii să înțeleagă mai clar importantă vaccinării.

„Avem, în schimb, din populaţia vârsnică de peste 60 de ani, un procent de circa 35% de acoperire vaccinală, ori, aici, întradevăr avem mult de recuperat şi eu sper că în perioada următoare printr-un efort comun, conjugat şi integrat al instituţiilor, să putem crea acel climat de încredere în primul rând, în rândul populaţiei pentru a-şi dori să se vaccineze şi de înţelege importanţa vaccinării.

Mesajul meu în această perioadă se îndreaptă către cei vulberabili care au un risc mare de a dezvoltă forme severe, cu risc mare de spitalizare şi de evoluţie nefavorabilă. Persoanele peste 65 de ani, persoanele care sunt cunoscute cu afecţiuni cronice, începând de la obezitate, diabet zaharat, bolile cardiovasculare, bolile cronice-renale, pacienţii imunodependenți prin diverse tratamente sau afecţiuni, boli autoimune, transplant, pacienţii oncologici. Toate aceste afecţiuni cresc riscul unor evoluţii nefavorabile, populaţia peste 12 ani care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, neuro-psihiatrice, sindrom Down, malformaţii care cresc riscul de forme severe şi chiar de deces. Tocmai de aceea este foarte important să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane”, a menționat Valeriu Gheorghiță.