Vasile Bănescu, reacție după ce Mitropolitul Olteniei i-ar fi blestemat pe cei care merg la o biserică de lângă Mănăstirea Frăsinei: Limbaj sever și anacronic” / Mitropolia Olteniei revine cu explicații (UPDATE)

Vasile Bănescu, reacție după ce Mitropolitul Olteniei i-ar fi blestemat pe cei care merg la o biserică de lângă Mănăstirea Frăsinei: Limbaj sever și anacronic” / Mitropolia Olteniei revine cu explicații (UPDATE)
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Publicat: 11/01/2023, 11:04
Actualizat: 11/01/2023, 12:39

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat după apariția „Documentului de Legământ cu Blestem”, care ar conține blesteme la adresa credincioșilor veniți la o biserică situată în vecinătatea Mănăstirii Frăsinei. Potrivit acestuia, limbajul folosit în document este „sever și anacronic”. Mitropolia Olteniei a revenit, miercuri, cu explicații.

UPDATE. „Este necesar să se înțeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume”, transmite Mitropolia Olteniei.

Vasile Bănescu: „Limbaj sever și anacronic”

„În legătură cu inevitabil discutatul comunicat recent al Mitropoliei Olteniei, referitor la hotărârea luată pentru menținerea ordinii interioare a mănăstirii Frăsinei din Vâlcea, vă rog să primiți următorul punct de vedere, posibil lămuritor:

Decizia este, în esență, aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de aceasta.

Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții cu rațiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah.

Rațiunea adâncă a monahismului este separarea de tumultul lumii, nu afundarea în el, găsirea liniștii necesare rugăciunii, lupta mai intensă cu ispitele și trăirea mai riguroasă a poruncilor și sfaturilor evanghelice.

Blestemul nu face parte în mod sigur dintre acestea, ci exprimă, în cazul de față, într-un limbaj sever și anacronic, autoritatea ierarhului actual în legătură cu lucruri menite să păstreze vie hotărârea unui sfânt ierarh care a fixat o regulă de viețuire monahală mai aspră în mănăstirea respectivă.

Rațiunea pentru care în anumite mănăstiri (ca la muntele Athos) nu se permite accesul femeilor este exclusiv aceea a protejării monahilor de cea mai puternică ispită omenească. Firește, le rămân multe altele cu care se nevoiesc să lupte, rugându-se și pentru noi, cei ce nu avem adesea puterea aceasta.

Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o spre binele și ordinea internă a mănăstirii Frasinei, renumită pentru asprimea vieții duhovnicești a monahilor care au dorit să trăiască acolo.”, a transmis Vasile Bănescu.

De unde a pornit scandalul

Mai multe surse au publicat un document al Arhiepiscopiei Râmnicului, denumit „Document de Legământ cu Blestem”, care ar fi semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei, din județul Vâlcea și care ar conține adevărate blesteme la adresa preoților și credincioșilor care vor intra într-o biserică din apropierea Mânăstirii Frăsinei.

„Hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și sa nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie, să nu se mai oficieze în aceasta biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici să se caterisească, iar de sunt mireni să se afurisească, iar este de este vreun preot de Mir și va încălca acest Legământ sa fie în aceeași osândă”, se arată în documentul controversat.

În încheiere, Mitropolitul Irineu, alături de starețul Mânăstirii Frăsineu, spun că niciun cleric ar avea „să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi”.

De ce nu au voie femeile în mânăstirea Frăsinei

Biserica despre care se face referire în blestem a fost construită lângă Mănăstirea Frăsinei, unde femeile nu au voie să intre.

Pe de altă parte, femeile pot lua parte la activitățile specifice în biserica criticată de cei doi prelați. Potrivit adevărul.ro, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocși în fiecare an la 11 aprilie, a interzis accesul femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre bătută în piatră. El ar fi luat această decizie în 1867, din cauza faptului că, în timpul unei vizite neanunțate la mânăstire, i-ar fi surprins pe călugări în timp ce petreceau alături de femeile din sat.

Mitropolia Olteniei revine cu explicații: „Legământul Sfântului Ierarh Calinic” este actual şi lucrător la Mănăstirea Frăsinei

„În ziua de 10 ianuarie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii Sfintei Mănăstiri Frăsinei pentru a stabili, împreună cu membrii Consiliului Duhovnicesc, mai multe aspecte importante legate de reafirmarea vechilor rânduieli de vieţuire călugărească, alese și fixate de Sfântul Ierarh Calinic. În acest sens, a fost elaborat un Document unitar, menit să întărească rânduiala de vieţuire a monahilor de aici. În baza „Legământului” statornicit de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul şi ocrotitorul duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, Consiliul Duhovnicesc a stabilit:

  1. Să se respecte vechile rânduieli atonite conform cărora monahii Sfintei Mănăstiri Frăsinei nu trebuie să părăsească fără binecuvântare mănăstirea, împlinind fără tulburare toată rânduiala călugărească în incinta cinstitului aşezământ şi nu în alte locuri din afara mănăstirii;
  2. Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât „piatra de legământ cu blestem” a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată „în condiţii de constrângere comunist-atee”, „blestemul” (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinții și frații din Mănăstire să nu coboare și să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme;
  3. Documentul redactat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, sub îndrumarea şi povaţa duhovnicească a IPS Părinte Mitropolit Irineu, constituie o reafirmare şi o întărire a legământului sfânt monahicesc şi a datoriilor călugăreşti de vieţuire după regulile statornicite de Sfântul Ierarh Calinic;
  4. Este necesar să se înțeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume;
  5. Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca și ierom. Victorin Șerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare.”, a transmis, miercuri după-amiaza, Mitropolia Olteniei.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York