VIDEO Vasile Dîncu: „În acest moment Marea Neagră este blocată. Se preconizează organizarea unor bombardamente masive”

Publicat: 24 05. 2022, 21:50
Actualizat: 24 05. 2022, 22:19

This browser does not support the video element.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că în acest moment Marea Neagră este blocată de navele rusești care se pregătesc de un atac masiv asupra teritoriilor din Ucraina. De asemenea, există și o mare problemă în ceea ce privește minarea din Marea Neagră, unele dintre aceste dispozitive explozive s-au desprins de locul unde eram amplasate și plutesc în derivă sau au ajuns pe mal.

„În Marea Neagră în acest moment există un „relativ” calm chiar dacă o serie de bombardamente la sol au fost făcute și de pe navele care se află în Marea Neagră. 14 nave există în acest moment în Marea Neagră care blochează chiar și unele incursiuni speciale. Porturile ucrainene sunt blocate oricum și se preconizează că s-ar organiza niște formațiuni de luptă navale prin care să se exercite niște bombardamente din această zonă pe teritoriul regiunilor unde au loc operațiuni militare”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

Ministrul spune că există o îngrijorare reală în ceea ce privește o posibilă operațiune navală rusească în Marea Neagră.

„În acest moment Marea Neagră este blocată. Există informații despre existența unor câmpuri de mine desprinse în zona litoralului. Există și o îngrijorare internațională și se discută în Comitetul Afacerilor Externe unde s-au discutat despre operațiuni de deminare a Mării Negre. România, Turcia și Bulgaria eram șefi de filă. Acum se pune problema și deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zona agricolă”, a spus Dîncu.

Totodată, există o aglomerare de nave comerciale care se înghesuie în Marea Neagră și care aduc sau preiau mărfuri din țara bombardată de patru luni de zile.

„Aceasta ar urma să fie o intervenție pe teritoriul Ucrainei și ar putea fi taxată de participarea altor națiuni. Se caută soluții, eventual negociate cu partea rusă ca să se poată ajunge la o normalitate.

Se accentuează aglomerări de vase între România și Ucraina care caută să aducă în Ucraina mărfuri sau să preia exportul de grâne, pentru că au nevoie de un export rapid în acest moment”, a afirmat ministrul.