Vaticanul solicită reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind accesul la vaccinul anti-COVID: Națiunile bogate au obligația morală de a livra vaccinurile la săraci, refugiați și minorități

Publicat: 05 02. 2021, 16:46
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34

Organizaţia caritabilă a Vaticanului, Caritas Internationalis, a cerut vineri Organizației Națiunilor Unite să organizeze o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a desemna distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19 ca o problemă globală de securitate.

Națiunile bogate au obligația morală de a livra vaccinurile la săraci, refugiați și minorități

Un apel formulat de doi cardinali şi secretarul general al Caritas Internationalis arată  că națiunile bogate au obligația morală de a vedea că vaccinurile ajung la săraci, refugiați și minorități.

„(Noi) facem apel la o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a aborda problema accesului la vaccinuri ca o problemă globală de securitate cu decizii politice ferme bazate pe multilateralism”, se menționează în textul apelului.

„Această pandemie este o problemă de securitate pentru oameni la nivel global, care ameninţă întreaga familie a umanităţii. Abordarea problemei vaccinurilor din perspectiva unei strategii naţionale înguste poate duce la eşecul moral al asigurării nevoilor celor mai vulnerabili oameni de peste tot de pe glob”, subliniază în apel cardinalul Luis Antonio Tagle, preşedinte al CI, cardinalul Peter Turkson, şeful Departamentului pentru Dezvoltare umană integrală al Vaticanului, şi Aloysius John, secretarul general al CI.

 Națiunile bogate să remită datoria celor mai sărace națiuni

Apelul a chemat în continuare națiunile bogate să remită datoria celor mai sărace națiuni, astfel încât banii să poată fi direcționați către îmbunătățirea sistemelor naționale de sănătate.

Vaticanul le solicită şi producătorilor de vaccinuri să deschidă noi centre de producţie în Africa, Asia şi America Latină, pentru a accelera procesul de distribuţie a vaccinurilor către cele mai sărace populaţii.

Statele bogate, care au grijă doar de ele, s-ar putea confrunta cu o altă criză în viitor, dacă naţiunile sărace vor fi neglijate în această perioadă, iar pandemia scapă de sub control în emisfera sudică, se mai precizează în apel.