Un oraș european va INTERZICE difuzoarele și grupurile mari de turiști, în 2024. Ce urmărește această măsură

Publicat: 31 12. 2023, 19:42
FOTO - Caracter ilustrativ

Autoritățile din Veneția vor interzice difuzoarele și grupurile de turiști cu mai mult de 25 de persoane, în 2024, în încercarea de a atenua impactul turismului de masă asupra celebrului orașului italian.

Noile reguli vor intra în vigoare, începând cu luna iunie a anului viitor, iar folosirea difuzoarelor a fost interzisă deoarece acestea pot „genera confuzie și tulburări”, a adăugat acesta, potrivit BBC.

Turismul excesiv este recunoscut pe scară largă ca fiind o problemă urgentă pentru orașul-canal, care este unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa.

Elisabetta Pesce, oficialul responsabil cu securitatea orașului, a precizat că ultimele politici sunt „menite să îmbunătățească gestionarea grupurilor organizate în centrul istoric”.

Veneția are o suprafață de doar 7,6 km pătrați, dar a găzduit aproape 13 milioane de turiști în 2019, conform institutului național italian de statistică, și se așteaptă ca numărul de vizitatori să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei în anii următori.

De altfel, tot mai mulți locuitori din Veneția aleg să plece, temându-se că turiștii ar putea copleși orașul istoric insular.

Asociațiile de cetățeni din Veneția au lansat în aprilie studii pentru a monitoriza câte paturi sunt disponibile atât pentru turiști, cât și pentru rezidenții din oraș.

Potrivit celei mai recente actualizări a uneia dintre ele, Ocio, numărul de paturi pentru turiști a crescut la peste 50.000 – depășindu-le pe cele disponibile pentru localnici.

În luna iulie, experții de la Unesco au declarat că orașul ar trebui adăugat pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, pentru că impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă amenință să îi provoace modificări ireversibile.

Experții organismului cultural al ONU au acuzat autoritățile italiene de „lipsă de viziune strategică” pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia.

În cele din urmă, Unesco nu a adăugat Veneția pe listă, iar ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că Unesco a recunoscut încercările de a rezolva problemele insulei prin intermediul unui sistem antiinundații și prin aprobarea taxei de intrare pentru turiști, scrie Adevărul.

Navelor mari de croazieră li s-a interzis intrarea în centrul istoric al Veneției prin canalul Giudecca, în 2021, după ce o navă s-a scufundat în port.

Totodată, criticii au susținut că navele provocau poluare și erodau fundațiile orașului, care suferă și așa de inundații regulate.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia