Veste proastă pentru Putin: Ce va păți dacă forțează un coridor în Transnistria. Expert militar: „Probabil că ar muri toți”

Veste proastă pentru Putin: Ce va păți dacă forțează un coridor în Transnistria. Expert militar: „Probabil că ar muri toți”
Sursă FOTO: Profimedia
Publicat: 27/04/2022, 13:32

Experții militari afirmă că un plan al Rusiei de a invada Transnistria nu este fezabil și nu i-ar folosi lui Vladimir Putin, care se confruntă deja cu probleme logistice în estul Ucrainei.

„Șansele ca ei să lupte și să spargă coridoarele în Odesa și Transnistria sunt mici”, a declarat Sam Cranny-Evans, analist militar la Royal United Services Institute, un think tank din Londra. „Probabil că ar muri toți dacă ar încerca”, a avertizat acesta, potrivit themoscowtimes.com.

Forțele ruse sunt concentrate în prezent să lovească la nord de orașul-port Mariupol și la sud de orașul strategic Izyum, într-o tentativă de a înconjura trupele din estul țării.

Așa numita „bătălie pentru Donbas” ar putea fi foarte grea, potrivit analiștilor și Moscova va rămâne cu puține opțiuni, dacă ar plănui o mișcare în Herson, în direcția Moldovei.

Transnistria, între ciocan și nicovală

Transnistria, regiunea separatistă moldoveană cu 470.000 de locuitori, este „prinsă” între Moldova și Ucraina și se află sub controlul autorităților separatiste încă de la încheierea războiului din 1992.

Bazele ruse au acolo 1.500 de soldați, care sunt definiți drept „trupe de menținere a păcii”.

„Dacă analizați Herson… nu există multe trupe, comparativ cu Izyum, unde există un potențial de 25.000 de trupe, care să forțeze în sud”, a declarat Cranny-Evans pentru The Moscow Times.

Minnekayev a pus „paie pe foc”

În Herson sunt 7.000-11.000 de soldați ruși, potrivit analiștilor. Transnistria se află la 300 km de Herson.

„Planul rămâne acela de a cuceri regiunile ucrainene Donețk și Luhansk și de a păstra teritoriile din Sud, acaparate până în prezent”, a declarat Dmitri Gorenburg, specialist în securitatea rusă la think tank-ul CNA din Virginia.

Speculațiile privind o ofensivă rusă în sud-vestul Ucrainei au apărut vineri, când generalul Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al comandamentului militar central rus, a declarat că „un control asupra sudului Ucrainei reprezintă o nouă cale de a ajunge în Transnistria, unde există indicii ale opresiunii populației vorbitoare de limba rusă”.

Luni, anunțul acestuia a fost urmat de mai multe explozii la sediul serviciilor de securitate din Transnistria. Marți, o explozie a devastat două turnuri radio transnistrene. Autoritățile moldovene au declarat marți că atacurile reprezintă „un pretext” de a stârni tensiuni în regiune.

De ce nu va ataca Rusia „în direcția Transnistriei”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova urmărește „cu îngrijorare” situația din Transnistria.

În ciuda acestor evenimente, analiștii au declarat că Rusia nu va ataca în direcția Transnistriei. Astfel, Minnekayev nu ar fi făcut altceva decât să stabilească „bazele” unor viitoare pretenții ale Rusiei în regiunea transnistreană.

„A fost o declarație de a încuraja trupele, nu de revizuire a scopurilor de război ale Rusiei”, a declarat Gorenburg.

Minnekayev nu conduce operațiuni militare în sudul Ucrainei și nu este figura militară la care te-ai aștepta să realizeze scopurile Rusiei în acea zonă, a adăugat Gorenburg.

Rusia, mai puternică în aer decât pe mare

Pentru a realiza un culoar în vest, Rusia ar avea nevoie de superioritate, atât în aer, cât și pe mare.

Scufundarea navei militare Moskva a determinat o repliere a marinei ruse. Putin preferă acum să domine în aer, decât pe mare.

„Forțele aeriene ruse au fost sporite, săptămâna trecută, cu 150%, cu circa 300 de avioane pe zi și acest lucru va fi insuportabil pentru ucraineni”, a declarat Cranny-Evans.

Rusia și-ar fi intensificat atacurile asupra unor ținte din interiorul și din apropierea orașului sudic Odesa.

Marți, o rachetă rusească a distrus un pod care lega estuarul Dniester de vestul Odesei, au anunțat oficialii ucraineni.

Duminică, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra orașului-port, rezultând cel puțin un mort în rândul civililor.

Putin „lasă ușa deschisă” în privința Moldovei

Aceste atacuri ar putea fi parte a planului rus de a diviza trupele ucrainene și de a le tăia liniile de aprovizionare, ducând la lipsa pe termen lung de alimente, muniție și echipamente de apărare aeriană, a declarat Cranny-Evans.

„Rușii au avut intenții în privința Moldovei”, a declarat Cranny-Evans. „Lasă ușa deschisă”.

Pentru Ucraina, o defensivă de succes împotriva presiunii militare ruse în sud va depinde de capacitatea de a absorbi aceste atacuri aeriene și de a se regrupa.

Dacă autoritățile militare din Kiev își pot proteja rezervele de oameni și echipamente și pot beneficia de livrarea neîntreruptă de armament din Vest, ar putea lansa contraatacuri în lunile următoare.

„Dar înainte să se gândească la recucerirea propriilor teritorii, trebuie să supraviețuiască”, a conchis Cranny-Evans.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase