VIDEO | Cum ne putem da seama dacă o persoană este în depresie. Recomandarea psihologilor: „E important să o ascultăm, pentru că depresia este soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”

Publicat: 10 10. 2022, 12:57

This browser does not support the video element.

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea prin care ne putem da seama că o persoană este în depresie. Specialistul a explicat că atunci când un copil se confruntă cu tulburări alimentare, de somn sau de dispoziție și are tendința de a se izola, acestea pot fi semnele unei depresii.

„Depresia nu este la fel pentru toată lumea și nici măcar instrumentele de intervenție nu sunt la fel. Pentru că dacă noi, adulții, putem să decidem dacă ne ducem către specialist, copilul nu are aceeași libertate. Este intermediată prin părinte sau tutore și, atunci, noi intrăm într-un mecanism de apărare.

Noi, părinții spunem: ‘nu, dacă copilul meu are depresie, înseamnă că eu am greșit cu ceva, deci nu are și nu ne ducem’. Credem că, bineînțeles, în limbajul colocvial, depresie înseamnă tristețe, înseamnă o toană proastă, înseamnă nevoie de a cere atenție – greșit”, a afirmat Yolanda Crețescu.

Yolanda Crețescu a precizat că este important ca părinții să fie atenți la schimbările prin care copiii lor pot trece, deoarece depresia se manifestă diferit decât la adulți.

„Depresia la copii, la adolescenți, arată diferit decât la noi, pentru că ei au emoții cu o amplitudine mare. Ei când suferă, suferă foarte tare și când se bucură, se bucură foarte tare. Și, atunci, sunt mascate simptomele – depresie, izolare, distractibilitate, focus doar pe o singură activitate, chiar dacă altă dată îi plăceau alte activități, tulburări alimentare, tulburări de dispoziție, tulburări de somn.

Și noi ne păcălim, credem că dacă stă până la 2-3 noaptea, sigur e de la telefon, de la TikTok sau de la Whatsapp. Nu, el este trist și este cumva demisionar. El nu mai are încredere că noi, adulți, îl mai credem sau că îi mai putem asigura suportul”, a precizat Yolanda Crețescu.

Psihologul a precizat că statisticile sunt îngrijorătoare, în contextul în care vârsta medie a persoanelor cu depresie a scăzut considerabil.

„Statisticile pe care noi le-am făcut – și avem un lot aproximativ de 5.000 de persoane – vârsta medie a scăzut. Noi vorbim acum de anxietate și depresie – anxietate – 16,6 ani, depresie – 16,8, iar suicid  – 15,7 ani, ceea ce arată că sigur avem subiecți care sunt sub această medie. De aceea, noi ne-am propus să facem educație, adică să reușim să construim niște sisteme care să prevină această patologie.

Depresia se vindecă. Depresia este o boală. Depresia este mincinoasă. Ea îți spune doar ce vrea ea să auzi, că este greu, că e neputință, că viața este văzută în negru și că ea are propria ei poveste. Și e important să o ascultăm, pentru că depresia este, până la urmă, soluția minții noastre față de dificultatea vieții pe care noi o trăim, în acel moment”, a explicat Yolanda Crețescu.