VIDEO | Cum să faci corect testul rapid pentru COVID ca să nu dea rezultat fals negativ. Demonstrația unui medic infecționist

Publicat: 28 01. 2022, 16:02

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, explică pașii necesari pentru a face corect un test rapid în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2. Medicul atrage atenția că etapa foarte importantă, care poate să determine un rezultat fals negativ, deși suntem infectați, este cea a recoltării.

Testul rapid antigen are mai multe elemente care vor fi folosite: picurătorul în care va fi pusă soluția necesară pentru testare, un bețișor dintr-un plastic semirezistent care în capăt are un tampon de vată ce se introduce în nas și testul propriu-zis, pe care se vor pune câteva picături din substanța în care a fost introdus bețișorul.

Mai întâi, se desface și se toarnă lichidul din recipient în picurător, apoi se scoate bețișorul din folia protectoare și se introduce în nas până la semnul marcat la mijlocul său.

„Vom introduce bețișorul până la semnul respectiv. Îl veți simți undeva în spatele cavității bucale, dar e o senzație care nu durează mult și care nu lasă nicio leziune. E bine dacă există cineva care ne poate ajuta la recoltare, dar dacă suntem singuri, recomand recoltarea în fața oglinzii, pentru a ști cu exactitate nivelul până la care trebuie introdus”, a explicat dr. Florin Roșu.

Ce facem dacă rezultatul este negativ, dar avem simptome de COVID

După recoltare, se introduce partea cu tampon a bețișorului în picurător, se amestecă timp de 2-3 minute, apoi se extrage bețișorul și se reintroduce în folia protectoare. Apoi, se închide capacul picurătorului și se pun în fanta testului câteva picături.

„În momentul de față, sunt foarte bine concepute testele și în interval foarte scurt se vede și rezultatul, dar putem să lăsăm testul la decantat până la 15 minute. Dacă în dreptul literei C există o singură liniuță, cea de control, rezultatul este negativ, dacă testul este pozitiv, apar două liniuțe, în dreptul C și T. Dacă se întâmplă să avem o linie doar în dreptul literei T fără să avem în dreptul literei C, testul este declarat invalid și trebuie repetat”, a mai precizat medicul infecționist.

Doctorul Florin Roșu atrage atenția că dacă rezultatul testului rapid este negativ, dar există simptome precum dureri la nivelul gâtului, dureri de cap, curgerea nasului, acestea fiind însoțite sau nu de tuse și febră, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie. În astfel de situații, există posibilitatea ca, din diferite motive, testul să nu fie corect efectuat – fie face parte dintr-un lot neconform, fie modalitatea de recoltare a fost deficitară, fie persoana respectivă este încă în perioada de incubație.

„Chiar dacă avem test negativ, dar avem simptome, suntem obligați, în vederea protejării noastre și a celor din jur, să luăm legătura cu medicul de familie, astfel încât conduita terapeutică să fie cea corectă”, a completat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.