VIDEO EXCLUSIV | Irina Dimitriu, Deloitte: „Te poți trezi că ai cumpărat un apartament și nu știi ce regim juridic are, pentru că s-a anulat PUZ-ul”

Publicat: 12/12/2023, 08:30

Irina Dimitriu – Partener Reff & Asociații (Deloitte România) a explicat, în cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, care sunt pricipalele amendamente pe care investitorii din Real Estate, reuniți în cadrul AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) doresc să le aducă la noul Cod al Urbanismului. Potrivit Irinei Dimitriu, PUZ-urile de Sectoare ar trebui dăzbătute de Consiliile Locale, și nu de Consiliul General al Municipiului București, așa cum se întâmplă în prezent. Expertă în drept imobiliar, Irina Dimitriu explică de ce este nevoie de predictibilitate din punct de vedere al legislației în domeniul de Real Estate.

Principalele amendamente pe care investitorii vor să le aducă noului Cod:

  • PUZ-urile ar trebui aprobate de Consiliile de Sectoare;
  • Terenurile private nu pot fi declarate spații verzi, decât prin expropriere;
  • Legislația în domeniul construcțiilor trebuie să fie predictibilă.

„În toate orașele țării, PUZ-urile sunt aprobate de consiliile locale. În București, în mod expres, există acest dualism între Consiliul General și Consiliile Locale. Consiliile de Sectoare sunt echivalentul consiliilor locale ale unor orașe de talie medie. Consiliile locale deja emit autorizații de construire și aprobă documentații de urbanism. Ele sunt echipate, din punct de vedere administrativ, să aprobe și documentațiile de tip PUZ. În felul acesta se va degreva presiunea și munca extremă de la nivelul Consiliului General. Acolo se apropă PUZ-uri din șase sectoare, vorbim de zeci de proiecte, vorbim de proiecte foarte complicate, care necesită mult timp și discuții”, a precizat Irina Dimitriu.

Reprezentanta Deloitte mai spune că autoritățile locale, precum consiliile de sectoare, ar fi mai aproape de cetățenii din zonele respective.

Irina Dimitriu, Deloitte: Consilierii locali sunt mult mai aproape de locuitorii sectoarelor respective

„În ceea ce privește impactul asupra calității vieții cetățenilor, credem că autoritățile locale, resepectiv consiliile locale și consilierii locali sunt mult mai aproape de locuitorii sectoarelor respective. Să vă dau un exemplu: fostele platforme industriale, multe neecologizate și care stau în paragină. Ori, dacă ele stau în perimetrul unui cartier de locuințe, poate că cei care sunt membri ai consiliilor locale sunt mai în măsură să-și dea seama dacă ecologizarea locurilor respective și transformarea acestora în proiecte decente, sau moderne, ar fi mai benefice pentru locuitorii din sectorul respectiv.

Prevederile actuale din Cod merg pe ideea că un PUZ este inițiat de o autoritate publică și beneficiarul PUZ-ului este autoritatea publică. Este o chestiune extrem de tehnică, deoarece pentru un investitor sau pentru cumpărătorul final nu prea are relevanță cine este beneficiarul unui PUZ”, precizează Irina Dimitriu.

Expertă în drept imobiliar, Irina Dimitriu explică de ce este nevoie de predictibilitate din punct de vedere al legislației în domeniul de Real Estate.

Expert Deloitte: „Există o suită de legi, fiecare din ele se poate schimba”

„Am văzut în București nenumărate cazuri, prin care dezvoltatorul proiectului, care s-a ocupat de redactarea PUZ-ului, trebuie să fie parte și să aibă dreptul să-și apere PUZ-ul, ori, foarte pe scurt, în momentul în care el nu este beneficiarul PUZ-ului, orice atac, orice litigiu s-ar purta între reclamant și autoritatea care a aprobat PUZ-ul respectiv. Locatarii sunt terți. Te poți trezi, și sunt situații în care ai cumpărat un apartament, sau ai plătit avansul pentru un apartament, care poate fi finalizat, se atacă și se anulează PUZ-ul, și atunci te gândești ce regim juridic va avea apartamentul pe care l-ai cumpărat.

Există o suită de legi, fiecare din ele se poate schimba. Din experiența recentă, practică, se anulează PUZ-uri de sector, chiar și PUG-ul Bucureștiului a fost atacat în instanță (…) ne-am gândit la o soluție de predictibilitate, pentru că în cazul oricărei modificări, pentru că poate să intervină o modificare în fiecare lună, practic, trebuie să iei procedura de la capăt, ca să înglobezi acea modificare”, a mai precizat Irina Dimitriu în emisiunea „Gândul Exclusiv”.

Întreaga emisiune cu Irina Dimitriu, Deloitte, poate fi vizionată AICI:

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne