VIDEO EXCLUSIV | Geo Mărgescu, AREI: „Un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât printr-o expropriere și prin despăgubire”

Publicat: 05/12/2023, 09:30

Geo Mărgescu, membru în Consiliul Director AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) și CEO Forte Partners, a precizat, luni seară, în cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, că un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât printr-o expropriere și prin despăgubire. Potrivit reprezentantului AREI, noul Cod al Urbanismului ar trebui să definească foarte clar acest aspect, pentru a nu se ajunge la abuzuri.

„În primul rând, trebuie definită legea spațiilor verzi. Spațiile verzi nu pot fi private, spațiile verzi trebuie să fie publice. Noi, ca asociație, menținem și creștem spațiile verzi, dar vrem să evităm acest abuz, prin care un teren privat, dintr-un motiv sau altul, este declarat spațiu verde, fără a fi expropriat. Sigur că poate exista o anumită viziune la nivelul primăriei, prin care să dorească să creeze, și este foarte bine asta, mai multe spații verzi într-o anumită zonă a Bucureștiului. Dar această declarare a unui spațiu privat ca fiind spațiu verde trebuie făcută în urma unei exproprieri și în urma unei despăgubiri, lucru care astăzi nu este prevăzut în Cod, este unul dintre amendamentele noastre principale”, a precizat Geo Mărgescu în emisiunea „Gândul Exclusiv”.

Reprezentantul AREI mai spune că terenurile private care ar putea fi declarate spații verzi nu ar putea fi îngrijite și amenajate de proprietari.

Geo Mărgescu: „Când declari un teren privat spațiu verde, primăria trebuie să despăgubească și să asigure fondurile pentru amenajarea lui”

„Revenind, există un Registru al spațiilor verzi, care azi nu produce efecte, și care trebuie foarte bine documentat, înainte de a fi publicat și de a produce efecte. Foarte important este că dacă aceste terenuri s-ar declara spații verzi, atunci, proprietarii nu și-ar mai putea exercita dreptul de proprietate asupra lor, sau de construcție, dar nici nu ar avea nici fondurile ca să amenajeze acest spațiu verde. Așadar, vor fi doar pe hârtie spații verzi. Ca o concluzie, când declari un teren privat spațiu verde, primăria trebuie să despăgubească și să asigure fondurile pentru amenajarea lui, altfel nu se atinge scopul pentru care acest Cod este promulgat”, explică Geo Mărgescu.

Geo Mărgescu: „La Primăria Generală, de trei ani nu s-a aprobat niciun PUZ”

Reprezentantul AREI a mai precizat că este foarte important ca PUZ-urile să fie dezbătute în Consiliile Locale de Sectoare, nu la Consiliul General.

„Sunt multe argumente aici, unele practice, altele teoretice. În primul rând, din punct de vedere practic, primăriile de sector au personalul pentru a le dezbate și pentru a le aproba. Din punct de vedere juridic, este de așteptat ca un consiliu, indiferent dacă este local sau dacă este general, să respecte legea. Deci nu se poate pleca de la prezumția că un Consiliu Local respectă legea mai mult decât un Consiliu General. Cred că s-ar debloca această situație care este acum la Primăria Generală, de trei ani nu s-a aprobat niciun PUZ”, explică Geo Mărgescu.

Geo Mărgescu: „PUZ-urile care întrunesc condițiile legale, să fie supuse la vot, și aprobate”

Reprezentantul AREI este de părere că PUZ-urile care întrunesc condițiile legale trebuie aprobate.

„Exista falsa opinie conform căreia PUZ-urile sunt niște instrumente cu care dezvoltatorii vin și agresează Bucureștiul și terenurile. Nu este așa. În cea mai mare parte din cazuri, noi, membrii asociației, facem PUZ pentru că așa ne cere PUG-ul. Iar PUZ-urile noastre nu sunt votate în consiliu, bineînțeles, negativ sau pozitiv. Cele care întrunesc condițiile legale, trebuie votate. Acum vă întreb: în cei trei ani, niciun PUZ nu a îndeplinit condițiile locale? Pentru că niciunul nu a fost votat. Aici este problema și blocajul cel mai mare, și cred că ar trebui ca acele PUZ-uri care întrunesc condițiile legale să fie supuse la vot, și, bineînțeles, aprobate”, a mai precizat Geo Mărgescu.

Întreaga emisiune cu Geo Mărgescu poate fi vizionată AICI:

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete