VIDEO | FILMUL MASACRULUI. Ce au lăsat în urmă teroriștii Hamas în kibbutz-ul Be’eri și la Nova Nature Party

Publicat: 13 10. 2023, 17:16
Actualizat: 13 10. 2023, 18:01

This browser does not support the video element.

Sirenele au sunat și vineri în kibbutz-ul Be’eri. S-au auzit și focuri de armă, transmite Armata Israeliană.

First Responders au intrat în Be’eri, pe 9 octombrie, și activează în zonă de atunci. Vineri, au filmat case ciuruite cu focuri de mitralieră automată. Au găsit cantități uriașe de grenade, dar și echipamente care ar fi putut fi folosite pentru reantrenarea și torturarea ostaticilor.

Pe stradă se află, încă, epavele autoturismelor Toyota ale militanților Hamas, cu accesorii pentru mitraliere grele. Într-una dintre mașinile de teren, teroriștii aveau o trusă de prim-ajutor UNICEF.

South First Responders au deschis un canal de telegram, pe 9 octombrie, unde au început să posteze imagini din kibbutz-ul Be’eri, cu dovezi ale masacrelor care au vizat civili, afirmă ei.

Vom urmări să arătăm mai mult decât amploarea îngrozitoare a acestor acte, ci dovezi reale care arată că au fost directe și intenționate, a transmis comunitatea, pe telegram.

Pe 9 octombrie, canalul a deschis seria postărilor cu un clip filmat din dronă, deasupra locului unde au fost descoperite 260 de cadavre în urma atacului al militanților Hamas, asupra tinerilor aflați la un festival de muzică.

Apoi, au început să curgă imagini cu mașini distruse, case devastate, trupuri zăcând în bălți de sânge, împrăștiate prin încăperi.

Postările sunt șocante. Unele arată tineri alergând pentru a-și salva viața, la festivalul de muzică, țipând, în timp ce focuri de armă se trăgeau. Un alt clip arată un bărbat palestinian înarmat, care aruncă o grenadă de mână într-un adăpost anti-bombă public atașat unei stații de autobuz, împușcând un bărbat neînarmat care a fugit. Clipurile au fost analizate de Human Rights Watch.

Pe rând, am analizat videoclipurile, verificând când au fost realizate, unde și ce au arătat. Videoclipurile erau îngrozitoare și erau reale, a transmis HRW, pe 11 octombrie.

De altfel, social media a fost invadată de altfel de postări. Iar pericolul dezinformării este mare. HRW a constatat că, s-a întâmplat ca, atașat de videoclipuri reale, au fost și minciuni, atât subtile, cât și flagrante.

Unele informații greșite, care pretind că provin din Israel, Gaza, Liban și din alte părți par intenționate: imagini false, clipuri manipulate, traduceri false, imagini realiste din jocuri video și multe altele. Dar, multe par să fie împărtășite neintentionat de jurnaliști, oficiali și cetățeni preocupați deopotrivă. Acestea includ filmări din conflicte anterioare, localizare geografică incorectă și context fals, a scris HRW.

foto: telegram / South First Responders

 

CITEȘTE ȘI: