VIDEO | Fostul președinte Traian Băsescu s-a întors în țară. „Reușesc să fiu zglobiu” / „Căutăm un apartament pe care să-l închiriem sau să-l cumpărăm” / „Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte”

Publicat: 31/03/2022, 12:53
Actualizat: 31/03/2022, 15:59

Fostul preşedinte Traian Băsescu a revenit în ţară, după ce a fost internat la un spital din Bruxelles. El a fost filmat în timp ce intra în vila de la RAAPS, care ar urma să fie eliberată în următoarele două luni, după ce fostul șef al statului a pierdut privilegiul de a locui în ea, pentru că a fost declarat colaborator al Securității.

UPDATE 14:30. Traian Băsescu: Reușesc să fiu zglobiu

„Reușesc să fiu zglobiu. Mă mișc, e foarte bine. Am avut o pneumonie netratată la vreme și recomandarea medicilor este ca cel puțin până în data de 10 să evit orice aglomerație ca să nu așez peste tratamentul care s-a făcut un COVID. Recomandarea, printre altele, nu merg în aeroporturi, în avioane, să port mască tot timpul”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă a decis unde se va muta, Traian Băsescu a răspuns că a discutat despre acest subiect cu soția lui, „până dimineață”.

„Decizia a fost să căutăm un apartament pe care să-l închiriem sau să-l cumpărăm și să ne conformăm legii. Printre altele, eu am și curiozitatea dacă această lege este constituțională. (…) Mă simt un cetățean care trece prin fața justiției, care nu poate schimba decizia și trebuie să se conformeze. Am văzut speculații de genul ”i-au luat lui Băsescu SPP-ul, acum o să spună secretele țării”. Nu. Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte și niciodată nu o să uit că am fost 10 ani președintele țării și am obligația ca ceea ce știu numai eu și alți lideri politici importanți să rămână în capul meu și atât”, a explicat fostul șef al statului.

Referitor la faptul că se va muta în casa fiicei lui Elena, Traian Băsescu a spus că „acolo nu se poate”.

„Am văzut și un reportaj destul de neplăcut precum că ar fi fost ilegal achiziționată. Nu. Este un apartament, și nu o vilă, este un apartament într-o construcție cu 12 alte familii. Clădirea nu a fost revendicată și a intrat sub incidența legii 10, care dădea dreptul chiriașilor să cumpere, indiferent dacă mai aveau apartamente sau locuințe în București”, a explicat fostul președinte Traian Băsescu.

Despre apartamentul pe care vrea să îl cumpere, Băsescu a spus că vrea „să nu fie izolat de lume, că suntem oameni de 70 de ani, să avem magazine în apropiere, o staţie de metrou”.

Întrebat cum se descurcă fără pază de la SPP, Traian Băsescu a spus: „Ţi se pare că nu mă descurc, că nu pot merge singur?”.

Fostul președinte a explicat și cu ce bani va cumpăra noul apartament. Are banii investiţi în titluri de stat și urmează să le vândă pentru a avea cu ce să își procure o locuință.

„Mă duc până la bancă, pentru că aceste titluri de stat vor trebui să fie vândute dacă vom ajunge să cumpărăm un apartament. Încep să mă uit, pe ici pe colo, după un apartament. La preţul pieţei, un apartament cu trei camere ne-am dori, aşa am stabilit, că trei camere ne ajung, având în vedere facturile uriaşe care vin la încălzire şi electricitate”, a spus el.

Traian Băsescu a vorbit și despre o eventuală demisie din Parlamentul European.

„Nu cred că am de ce (să demisionez- n.r.), pentru că eu am fost ales cu anunţul CNSAS-ului făcut. Deci nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales l-au aflat după alegere”, a explicat el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Traian Băsescu s-a externat din spital, a anunţat miercuri soţia acestuia, Maria Băsescu, la Antena 3. Televiziunea a prezentat primele imagini în exclusivitate cu fostul președinte.

Între timp, la București, în strada Gogol, Maria Basescu a început deja să împacheteze din lucruri pentru mutarea din vila de protocol.

„Am vorbit acum 10 minute, s-a externat. Şi acum încep împachetările. M-am mutat de foarte multe ori, să ştiţi! Casa asta cred ca e a noua casă în care m-am mutat. M-am mutat de foarte multe ori. Aşa că încă o mutare în plus”, a declarat Maria Băsescu.

Ioana Băsescu este cea care o ajută să facă toate lucrurile necesare pentru aceasta mutare, sursele Gandul spunând că viitoarea locație unde va sta familia Băsescu ar fi apartamentul din strada Mihăileanu, unde aceștia sunt proprietari.

Traian Basescu a fost externat, miercuri. El este într-o stare mult mai bună, dar nu se știe când își va relua activitatea pentru că este în continuare slăbit. În perioada următoare va trebui să își monitorizeze constant, la spital, starea inimii, fiind posibil ca în viitor sa aiba nevoie de o nouă intervenție.

Traian Băsescu a rămas fără vila RAAPPS din Strada Gogol, din București, după ce judecătorii de la instanța supremă au stabilit că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea.

Conform documentului RAAPPS, foștii președinți ai României nu mai beneficiază drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român dacă au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, conform art 1, alin (3) din Legea 406/2001, citată de RAAPPS.

Așadar, în urma deciziei din 23 martie, dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), „atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile”, de la momentul în care în care a încetat contractul de închiriere a vilei.

Potrivit legii, Traian Băsescu poate contesta decizia de evacuare, la un complet Civil.

El poate cere suspendarea evacuării pana la soluționarea definitivă a acestei acțiuni. În acest timp, dacă instanța admite suspendarea cererii RAAPPS de evacuare a imobilului, poate rămâne în casă până la o hotărâre definitivă.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost colaborator al Securității, a decis, în 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea instanței de fond.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top