VIDEO – FOTO | ”Imaculata Concepțiune”, bucurie și viață. Sculptorul Adrian Ilfoveanu: ”Luminează din interior exteriorul, așa cum un nou-născut luminează prin puritatea sa fețele oamenilor maturi și obosiți”

Publicat: 22/11/2021, 16:28
Actualizat: 22/11/2021, 16:30

Expresie a misterioaselor trăiri artistice ale sculptorului argeșean Adrian Ilfoveanu, ”Imaculata Concepțiune” – sculptură în bronz cu aripi desfășurate deasupra lumii, aducând bucurie și viață – a fost dezvelită în centrul Piteștiului, în fața Business Forum Pitești.

Lucrarea – ”un dar oferit piteștenilor de oamenii iubitori de cultură – continuă o serie a monumentelor create de Adrian Ilfoveanu și, pentru că pasărea, ca simbol, este axis mundi în Cosmosul creației artistului – mai multe detalii AICI -, nu este doar un simbol teluric. Sub ochii tuturor privitorilor, ”Imaculata Concepțiune” se transformă, printr-o picătură de magie artistică reconfortantă, în mesagerul care sfidează gravitația și, totodată, transmite mesaje de la pământ la cer, fiind, în ultimă instanță, o expresie a libertății spirituale.

Într-un discurs scurt, însă încărcat de o emoție vizibilă, sculptorul Adrian Ilfoveanu – ”ieșit din ou tot în Pitești” și fiind legat de această localitate prin adânci rădăcini de familie, așa cum a mărturisit în fața celor prezenți la dezvelirea ”Imaculatei Concepțiuni” – s-a declarat, pur și simplu, fericit, nu numai ca om, ci și ca artist, fiindcă această lucrarea a sa se va afla în centrul Piteștiului.

”Eu sunt sculptor și mă exprim prin ceea ce fac. Nu sunt un bun vorbitor și sunt extraordinar de emoționat. Așa că, îmi cer scuze, voi citi ce vreau să vă spun și nu îndrăznesc să vorbesc liber. Orice sculptor își dorește să ridice un monument într-un loc. Mă bucur din toată inima și sunt fericit și mândru că «Imaculata Concepțiune» este în centrul Piteștiului, pentru că – asemeni păsării reprezentate în monument – și eu am ieșit din ou tot în Pitești. Aici mi-am trăit și prima parte a vieții și mi-am descoperit înclinația artistică. Tatăl meu este piteștean, iar rădăcinile familiei noastre sunt argeșene. Doresc să mulțumesc din inimă piteștenilor care au făcut posibilă ridicarea monumentului și în primul rând domnului Badea (n.red., co-fondator al Fundației Culturale ”Ilfoveanu & Badea”, alături de tatăl sculptorului, pictorul Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani). Închei prin a-mi exprima credința că tot mai mulți copii și tineri piteșteni vor avea șansa pe care am avut-o eu”, a spus sculptorul Adrian Ilfoveanu, la dezvelirea sculpturii, în 17 noiembrie.

”Dezvelirea Imaculatei Concepțiunii este, de fapt, o invitație la viață, la acea viață nevinovată de la început, de la începuturile fiecăruia dintre noi. Dacă uităm să fim copii, atunci ne osificăm.”

Sculptorul Adrian Ilfoveanu

Sculptura în bronz ”Imaculata Concepțiune”, realizată de artistul Adrian Ilfoveanu

 ”Imaculata Concepțiune” și ”efectul de oglindă” care oferă o senzație unică

Adrian Ilfoveanu a comparat ”Imaculata Concepțiune” cu un nou-născut care, prin puritatea pe care o are atunci când intră în viață, reușește să lumineze fețele ”oamenilor maturi și obosiți”. Lumina, ca ”parte integrantă a discursului plastic” pe care artistul îl stăpânește atât de bine, devine un mesaj încărcat de o simbolistică extraordinară.

”În această seară am făcut o baie de lumină asupra sculpturii. Lumina este parte integrantă a discursului plastic. Datorită efectului de oglindă pe care-l are materialul lustruit în contact cu lumina, dă senzația că sculptura luminează din interior exteriorul, așa cum un nou-născut luminează, prin puritatea sa, fețele oamenilor maturi și obosiți de viață…”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, sculptorul Adrian Ilfoveanu. 

Sculptorul Adrian Ilfoveanu: ”Lumina este parte integrantă a discursului plastic”

Monumentele sculptorului Adrian Ilfoveanu, creativitate și simboluri

Adrian Ilfoveanu ne-a oferit și informații încă neștiute despre celelalte trei monumente care îi poartă semnătura și conțin, fiecare în parte, trăiri personale, emoțiile concepției, în toate etapele sale și trăiri artistice de o încărcătură emoțională indiscutabilă.

”Primul monument este un Arc de Triumf, o interpretare personală a unui arc de triumf la o dimensiune umană. Adică exact atât cât un om cu înălțime normală să poată intra prin această formă. Am realizat acest Arc de Triumf imediat după ce am terminat facultatea, lucrarea fiind făcută pentru o firma de PR din Germania”, spune Adrian Ilfoveanu.

Arcul de Triumf realizat de sculptorul Adrian Ilfoveanu imediat după ce a terminat facultatea.

”Al doilea monument este numit «Genius». Cuvântul «geniu» vine de la Genius, care în antichitate era chiar îngerul păzitor al creativității omului, asta însemnând de la a face un copil, a construi o casă, a planta un copac și a-l îngriji sau o scrie o poezie. Grecii se rugau la Genius pentru ca tot ceea ce făceau să dureze”, explică artistul.

”Genius”

”Cel de-al treilea monument se numește «Feminitate». Este compus din două piese – «Feminitate» și «Femeia pisică-insectă». Lucrarea este  un elogiu adus formelor feminine care parcă plutesc în aer, iar femeia pisică-insectă este o binare simbolică între formele unei pisici și înțepătura unei insecte”, își descrie sculptorul Adrian Ilfoveanu această lucrare.

”Femeia pisică-insectă”
”Feminitate”

”O variantă a Evei Prima (Prima Eva), făcută după dimensiunile căzii de baie în care s-a îmbăiat regina din Palatul Knossos. O cadă cu dimensiuni incredibil de mici, în care regina se îmbăia în lapte. De aceea am făcut-o pe Eva în marmură de Carara cu înălțimea de un metru, pentru încăpea în cada de ceramică. Probabil că pe atunci oamenii erau foarte mici ca înălțime, ținând cont de dimensiunea căzii de baie pe care am văzut-o în palatul din Knossos…”, dezvăluie artistul Adrian Ilfoveanu.

O variantă a Evei Prima (Prima Eva)

”Universul feminin este Creatorul și nu zona masculină. Femeia poartă în pântecele său ceea ce se va naște pentru că ea știe drumul de la sămânță la plămădirea creației, chiar dacă instinctiv, așa cum un creator care își naște opera trece prin durerile facerii și apoi Opera este gata”

Adrian Ilfoveanu

”Eva a trăit la Pleșcoi”, expoziția cu o singură piesă amplasată în mijloc

Sculptorul Adrian Ilfoveanu și-a amintit și de momentul în care a câștigat – alături de fostul jurnalist George Moisescu – premiul de creativitate pentru ”Eva a trăit la Pleșcoi”.

”Am îmbrăcat-o pe Eva bătrână din lemn în cârnați de Pleșcoi de la singura făbricuță de cârnați de Pleșcoi care păstrează rețeta originală de acum câteva sute de ani. Mi-am dorit să îmbin un simbol ancestral – cârnatul de Pleșcoi – cu un alt simbol ancestral, Eva. Și a ieșit manifestarea numită«Eva a trăit la Pleșcoi», adică o expoziție cu o singură piesă amplasată în mijloc. Iar pe perete erau fotografiile fratelui meu (n.red. – fotograful Nicu Ilfoveanu) cu… «Evele» din Pleșcoi. Adică femeile bătrâne care mai știau încă rețeta și fabrica de cârnați tradiționali”, a declarat, în exclusivitate pentru GÂNDUL, Adrian Ilfoveanu.

Adrian Ilfoveanu: ”Mi-am dorit să îmbin un simbol ancestral – cârnatul de Pleșcoi – cu un alt simbol ancestral, Eva”

”Am argumentat legătura dintre aceste elemente-simbol, prin valoarea lor arhetipală. Cârnatul de Pleșcoi are o rețetă foarte veche de fabricație, extrem de primitivă, iar mitul Evei Biblice bătrane este descris în textele Vechiului Testament. Ar fi născut la vârsta de 270 de ani pe cel de-al doilea fiu, Seth, a mai trăit mulți ani, a născut mulți fii și multe fiice, apoi a murit. De aceea am reprezentat-o bătrână, fiind convins că imaginea ei la bătrânețe este mult mai profundă decât tinerețea veșnică sub care a fost reprezentată în Artă”, explică Adrian Ilfoveanu.

Adrian Ilfoveanu și experiența pe care a trăit-o la simpozionul de la Sharjah

Discuțiile cu sculptorul Adrian Ilfoveanu sunt o ”lume în altă lume”, se poate spune fără teama de a greși. Artistul a rememorat, pentru Gândul, o experiență ”de neuitat” pe care a trăit-o atunci când a participat la simpozionul de la Sharjah din Emiratele Arabe Unite.

Era inaugurat un muzeu construit în acea perioadă, iar sculptorul a participat cu două dintre celebrele ”Păsări” ale sale.

”Mi-am adus aminte de o întâmplare care mi-a plăcut. Am participat la simpozionul de la Sharjah, din Emiratele Arabe Unite, cu ocazia inaugurării muzeului pe care l-au făcut în acea perioadă. Eu am participat cu două păsări.

La un moment dat, am fost anunțați că vine în vizită suita feminină regală și este bine să nu fim prezenți. Cu toate acestea, m-am dus la stand și am văzut venind un grup de vreo 50 de femei care erau înconjurate de bărbați cu Kalașnikovul la vedere. Le-am invitat la standul unde aveam lucrările, pentru a le prezenta păsările.

Șeica a venit în față și mi-a spus că-i place această pasăre. M-a întrebat cât costă. Nici nu a așteptat să-i spun prețul și mi-a spus să pun «reținut» și că va veni o persoană a doua zi ca să-mi aducă banii.

A doua zi la opt dimineața, o femeie cu văl pe față mi-a întins un plic în fața lucrării. Am luat plicul, Și l-am introdus în buzunar. M-a întrebat: «Nu vă numărați banii, domnule?» Și eu i-am răspuns sincer: ”Mi se pare absurd să număr eu banii șeicului». A râs și a plecat. Asta a fost experiența mea arabă. O experiență de altfel foarte interesantă, m-am plimbat cu multă plăcere prin deșert… Cu nopțile foarte reci și ziua la aproape 50 de grade Celsius”, își amintește sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului