VIDEO | Greva din educație se suspendă. „Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat printr-un act normativ se sinucid politic”

Publicat: 12/06/2023, 17:57

Liderii FSLI și FSE „Spiru Haret”, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au dat explicații la sediul FSLI, după anunțul oficial că greva generală se suspendă. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență cu modificările convenite, iar liderii județenii și-au dat acordul pentru întreruperea acțiunii de protest.

Din 57 de lideri județeni, 51 dintre ei au fost de acord cu suspendarea grevei.

„În data de 22 mai a fost declanșată greva generală. În toată această perioadă au fost ample acțiuni de protest în toată țara și în București și am plecat la negocieri cu Guvernul României având la bază o listă de revendicări. Prima revendicare a fost să obținem o majorare salarială care să acopere rata inflației pe anul 2023 și să se elaboreze un act normativ prin care să se garanteze că în noua lege a salarizării, salariul profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. Tot pe această temă s-a plecat, având la bază lista de oferte, primele oferte cu acele vouchere care au fost respinse. S-a ajuns la un moment dat la vouchere de 4.000 lei anual. S-a respins această idee. Acele vouchere s-au transformat ulterior într-o sumă fixă de 1.000 lei pentru personalul didactic și 400 lei pentru personalul nedidactic. Nici acest lucru n-a fost acceptat de oameni. Am continuat greva, protestele și am ajuns astăzi la ceea ce cunoașteți: o creștere medie de 25% a salariilor în învățământ, fiind procente între 24% la anumite categorii și peste 30% la alte categorii”, a explicat Simion Hăncescu.

„Greva generală s-ar putea relua”

Liderii de sindicat au spus că vor face tot ceea ce ține de ei pentru ca „punctele ce apar în actul normativ să fie respectate”.

„Oamenii au venit cu un proiect de ordonanță, cea prin care se completează suma de care vă spuneam de la 1.000 la 1.300 lei și au trecut în textul ordonanței. Oamenii nu au agreat această variantă. Astfel că, astăzi, în Guvern, s-a dat ordonanța de urgență în care apare explicit, fiind articol dinstinct, că acest principiu este respectat, adică este agreat și că de la 01.01.2024 salariile vor fi majorate cu 50%, adică 50% din diferența dintre salariul care va fi în grila de salarizare și cele la 31.12.2023. Desigur că problema de bază este construirea grilei. Vom începe cu Ministerul Muncii să lucrăm și acolo va fi bătălia cea mai importantă.

Dacă nu va fi respectat acest prinicpiu, greva generală se va relua. Conform datelor pe care le avem, asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus în Parlament, când va fi depus proiectul legii salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu. Desigur, sunt convins că sunt oameni, în continuare, nemulțumiți și care doresc continuarea grevei generale. Repet, noi am primit un mandat pe care ni l-am îndeplinit”, a spus Simion Hăncescu.

„Politicienii care îndraznesc să încalce ceea ce și-au asumat printr-un act normativ se sinucid politic”

Sindicaliștii au precizat că, în momentul în care, vor constata că proiectul de lege nu conține grila stabilită, greva se reia.

„În condițiile în care avem actul normativ, în condițiile în care tot ceea ce a fost stabilit din mandat s-a îndeplinit, este clar că am ajuns la suspendarea acestei acțiuni de protest. Suspendare nu încetare, pentru că, repet, în situația în care nu-și vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ, acțiunea de protest se poate redeclanșa. Politicienii care îndraznesc să încalce ceea ce și-au asumat în momentul de față printr-un act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este un an electoral. Vom fi cu ochii pe ei. Vom fi cu ochii pe ei și când se va discuta proiectul legii unitare de salarizare în Parlament și când se vor discuta alocările bugetare pentru sistemul de învățământ în luna decembrie”, a spus Marius Nistor.

Pe de altă parte, unii profesori sunt în continuare nemulțumiți. Întrebați ce se va întâmpla cu profesorii care vor rămâne în grevă, liderii de sindicat au specificat că aceștia trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acest fapt.

„Profesorii care vor să continue greva o fac pe proprie răspundere. Sindicatele declanșează și opresc greva. Dacă e o minoritate care vrea să continue, îşi asumă”, au spus liderii.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ligia Deca, după suspendarea grevei profesorilor: „Cadrele se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”

BREAKING NEWS. Profesorii suspendă greva. Sindicatele au acceptat oferta guvernului, dar au o condiție: „În caz contrar, greva va fi reluată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii