BREAKING NEWS. Profesorii suspendă greva. Sindicatele au acceptat oferta guvernului, dar au o condiție: „În caz contrar, greva va fi reluată”

BREAKING NEWS. Profesorii suspendă greva. Sindicatele au acceptat oferta guvernului, dar au o condiție: „În caz contrar, greva va fi reluată”
Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gândul)
Publicat: 12/06/2023, 11:50
Actualizat: 12/06/2023, 12:29

Profesorii renunță la grevă, la aproape o lună de la momentul în care orele au fost suspendate în școlile din România. Sindicatele anunță că au acceptat oferta guvernului.

UPDATE ora 11:50. Greva se suspendă

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, conform unui comunicat al sindicatului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sindicaliștii din Educație urmează să anunțe, luni, la ora 10:00, dacă acceptă sau nu ultima ofertă a Guvernului.

Guvernul le-a propus sindicaliştilor o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1.500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024. (Mai multe detalii despre subiect aici…)

Răspunsul profesorilor la oferta guvernului va fi dat luni, la 10:00.

Sindicalist: În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat, duminică, după întrevederea de la guvern, că  propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor din sistem şi că reprezentanţii acestora se vor pronunţa luni, la ora 10:00.

„Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor, citat de News.ro.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns: „Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.g

Nicolae Ciucă: „Am agreat creșterea valorii sumelor”

„A fost o ședință cu echipe lărgite din partea fiecărui sindicat și am considerat că este absolut corect și transparent ca dialogul să poată să fie adus la cunoștința tuturor dascălilor, pe măsurile agreate împreună cu reprezentanții sindicatelor.

La nivelul coaliției – pentru că la această întâlnire am participat împreună cu domnul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi, cu secretarul general al Guvernului, domnul Neacșu – și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți.

Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă, pentru că este o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, părinți și copii.

Împreună cu sindicatele am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar să crească la 25%. De asemenea, am agreat ca, începând cu anul viitor, pe noua grilă de salarizare, salariul debutantului să fie echivalentul că salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din OUG va crește la 40%, din 1 ianuarie 2024.

Vom acorda și acele sume de formare profesională, de 1.5000 de lei, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și 500 de lei pentru personalul nedidactic”, a spus Nicolae Ciucă, după întrevederea cu sindicatele din Educație.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?