VIDEO | Guvernul a aprobat desființarea SIIJ. Parchetele vor prelua competențele Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Publicat: 14 02. 2022, 19:11
Actualizat: 14 02. 2022, 19:19

This browser does not support the video element.

Guvernul a adoptat legea privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), după ce CSM a avizat pozitiv vineri acest proiect. Atribuțiile vor fi preluate de de către parchetele obișnuite, iar aceste cauze vor fi instrumentate de procurori anume desemnați, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Astăzi Guvernul a adoptat la inițiativa Ministerului Justiției proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Competențele SIIJ vor fi preluate de către parchetele obișnuite, iar aceste cauze vor fi instrumentate de procurori anume desemnați”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul SIIJ se vor transmite pe cale administrativă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție parchetelor competente care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate aflate în arhiva Secției să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, scrie Antena 3.

„Parchetele de pe lângă curțile de apel pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe, procurorii anume desemnați efectuează urmărirea penală în situația în care, alături de magistrați, sunt cercetate și alte persoane, doar dacă din motive temeinice privind buna desfășurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă, regula fiind disjungerea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a precizat că posturile în schema de funcţii şi de personal al SIIJ vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

„Posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Începând cu data desfiinţării Secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat în condiţiile legii pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei.

De la data revenirii la parchetul de unde provin ori la parchetele unde au promovat în condiţiile legii, procurorii care au activat în cadrul Secţiei îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul secţiei.

Detaşările în curs ale personalului pe celelalte categorii de posturi se menţin în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la împlinirea termenului pentru care acestea au fost dispuse”, a precizat Dan Cărbunaru.