VIDEO | Maestrul Ionel Tudorache, discuție despre idolii săi la ALTCEVA: ”De la toți am luat câte ceva”

Publicat: 01 01. 2024, 14:19
Actualizat: 01 01. 2024, 14:21

This browser does not support the video element.

Maestrul Ionel Tudorache, lăutar veritabil, ambasador de calibru al muzicii lăutărești vechi, a fost invitatul podcastului ”Altceva cu Adrian Artene”, în cadrul unui episod special care a avut premiera în seara de Revelion, de la ora 19:00.

Printre muzică, amintiri și zâmbete, Ionel Tudorache a vorbit despre idolii săi, dar și despre cum a apărut piesa ”La Chilia în port”.

Adrian Artene: Dumneavoastră ați avut vreun idol?

Ionel Tudorache: La mine au fost toți. Toți au fost idoli, adică am luat de la fiecare a luat câte ceva, de la toți am luat câte ceva.

Adrian Artene: Ați cântat cu unii dintre ei? Cu Romica Puceanu, de pildă?

Ionel Tudorache: Da. Am cântat la cherhana, la Mamaia.

Adrian Artene: Și de acolo, de la cherhana de la Mamaia, probabil aveți și foarte multe amintiri.

Ionel Tudorache: Foarte multe. Am stat aproape în Constanța aproape 20 de ani. Mă cunoaște Constanța ca pe ca pe copilul ei.

Adrian Artene: Dacă ar fi să faceți un top al melodiilor cele mai solicitate. Care ar fi acest top? Top trei melodii solicitate?

Ionel Tudorache: În primul rând, ”La Chilia în port”, apoi ”Portofele”, ”Căpitane de județ”.

Adrian Artene: Dar cum s-au născut aceste melodii? ”La Chilia în port” afirmați dvs., că e povestea reală și că a fost și la un moment dat un soi de reportaj al colegilor de la Adevărul care au descoperit ce s-a întâmplat acolo?

Ionel Tudorache: Da, am fost cu un fotograf de la Adevărul și am fost acolo și am luat câte un cuvânt de la mai multe persoane. Și le-am pus cap la cap și le-am aranjat. Melodia într-adevăr s-a cântat înainte de a scoate o eu, cum se cântă în ziua de astăzi.

Cine este Ionel Tudorache

În discuția pe care a avut-o cu Adrian Artene, Ionel Tudorache a povestit cum și-a împărțit copilăria între muzică și fotbal, dar și cum, pentru o vreme, a spus Adio muzicii pentru a lucra la strung. La rândul său idol al generațiilor de după, artistul Tudorache și-a amintit și de aceia ce i-au fost lui idoli, marii lăutari ai vremii care l-au inspirat să performeze, dar nu a uitat și de momentul în care a „refuzat” să fugă în Germania.

Fiu de artist, tatăl lui a fost Aurel Tudorache – lăutar violonist, Ionel Tudorache este considerat de specialiștii în domeniul muzical unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc, un mare maestru al acordeonului. Artistul cântă de la 5 ani, însă a început cu muzica ușoară, valsuri, pentru ca abia la 15 ani să decidă că muzica lăutărească îi este drum.

Ediția integrală poate fi urmărită aici: