VIDEO | Pianistul Ștefan Doniga, la podcastul ALTCEVA: „În sunetul de pian îl cauți pe Dumnezeu”

Publicat: 16 07. 2023, 19:21

This browser does not support the video element.

Muzicianul Ștefan Doniga, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 15 iulie, a vorbit despre modul în care se apropie de Dumnezeu atunci când cântă la pian. 

Întrebat dacă „îl putem auzi pe Dumnezeu într-un sunet de pian”, artistul răspunde că da, însă „depinde cum înțelegem noțiunea de Dumnezeu”.

„Vezi, întotdeauna relativizez lucrurile, dar dacă înțelegem prin Dumnezeu nevoia noastră de absolut, că de fapt cam cam pe acolo e, îl cauți așa cum căutăm perfecțiunea. Cea mai proastă variantă posibilă este să vrei perfecțiunea, că nu poți, n-ai cum să o atingi. Important e să te apropii de ea. Cea mai proastă variantă posibilă, când mă întorceam de la orele cu Dan Grigore, era să vreau să cânt cum am cântat la orele lui Dan Grigore și era frustrant și nu reușeam. În sunetul de pian îl cauți pe Dumnezeu și dacă îl găsești, ține de tine”, spune pianistul.

Întrebat dacă are o preferință între marii artiști Dinu Lipatti sau Dan Grigore, pianistul a ținut să menționeze, printre muzicienii marcanți ai României, pe Radu Lupu și Valentin Gheorghiu.

„Păi evident că asupra muzicii actuale are o influență mai mare Dan Grigore decât Dinu Lipatti. Și atunci e normal să optezi pentru ceea ce-ți este alături și pentru ceea ce este adaptat momentului. E un om viu, reușește să se miște în necesitatea actuală – dacă reușim să prețuim bine, dacă nu pierderea noastră. Dar sunt un tip modern, care vrea să se acordeze la modern, deci da, dintre cei doi l-aș alege pe cel care care îmi e alături”, a detaliat pianistul.

Pianistul Ștefan Doniga – scurtă biografie

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Ștefan Doniga a concertat alături de numeroase orchestre simfonice ale filarmonicilor din România, precum și în compania Orchestrei Filarmonicii din Razgrad (Bulgaria) și a prestigioasei orchestre cehe „Camerata Janáček”.

A susținut recitaluri pe scene din țară, dar și peste hotare, în Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia.

În anul 2000, Doniga a reprezentat România la primul „Festival Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad, unde a primit Medalia Festivalului. Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român.

În anul 2013, artistul a realizat, alături de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, două proiecte inedite: „6 – O piesă neterminată pentru pian, idei și muză” – un spectacol de teatru-dans a cărui idee îi aparține și în cadrul căruia este și protagonist – și traducerea volumului „Scrisori către un tânăr dansator” de Maurice Béjart.

El este promotorul proiectelor „Redescoperă România”, „Un secol de muzică românească”, „Orchestra Unirea leagă orașele”, „Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani” sau „Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”.

În această toamnă, pianistul român va porni într-un turneu în jurul lumii.

Urmărește podcastul integral cu Ștefan Doniga, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.