VIDEO | Piața neagră a țigaretelor, minim istoric în luna iulie, de 6,1%. Este cel mai mic nivel înregistrat din 2008

Publicat: 08 09. 2022, 17:36

This browser does not support the video element.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în luna iulie un minim istoric, de 6,1%, fiind cel mai mic nivel înregistrat din anul 2008. Rezultatul vine datorită acțiunilor Autorității Vamale Române în colaborare cu mediul de afaceri.

Autoritatea Vamală Română și mai multe companii de tutun au reînoit Protocolul de Cooperare pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete.

„Experiența ne-a arătat că traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen combătut eficient prin colaborare și parteneriat între industriile producătoare și autoritățile statului. România gestionează una dintre cele mai dificile frontiere externe ale Uniunii Europene cu țări în care nivelul taxelor pentru produsele accizabile este la un nivel mult mai scăzut, iar diferența de preț între pachetul de țigarete din Uniune și cel din aceste state este semnificativă, astfel că riscul privind contrabanda cu asemenea produse se va menține și în perioada următoare.”, a precizat președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

Părțile semnatare vor încerca să găsească cele mai eficiente modalități de cooperare pentru a preveni și identifica încălcări ale legislației vamale și fiscale referitoare la traficul și comerțul ilicit cu țigarete și alte produse din tutun.

„Problema aceasta extrem de complexă nu poate fi abordată pe cont propriu de o companie sau de o singură industrie. Infractorii lucrează în rețele. La fel și noi, trebuie să lucrăm împreună pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. De aceea sunt necesare aceste coaliții transsectoraiele, aceste parteneriate de tip public-privat care să lupte în vederea reducerii comerțului ilegal. Acest comerț nu are granițe, iar pentru a combate o astfel de amenințare internațională este nevoie de strategii eficiente. Parteneriatele de tip public-privat, cum este cel pe care îl întărim astăzi, prin semnarea protocolului cu Autoritatea Vamală Română, sunt esențiale pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun.”, a spus Directorul External Affairs, Philip Morris România, Dragoș Bucurenci.

„Este un pas important pentru o mai bună gestionare a activității acestei instituții. De altfel, în orice stat, administrația vămilor are un rol esențial ca primă linie de apărare în lupta împotriva comerțului ilicit transfrontalier și a protecției cetățenilor și a economiei statului împotrica organizațiilor criminale care operează la nivel internațional.”, a afirmat Directorul Juridic și Relații Publice pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul BAT, Ileana Dumitru.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde de lei, în creștere cu 13% față de 2020.