VIDEO | Radu Magdin, despre aspirațiile de Ziua Națională: Noi ar trebui, încet și sigur, să recreștem încrederea în instituțiile noastre

Publicat: 01/12/2023, 17:44
Actualizat: 01/12/2023, 17:45

Invitat la emisiunea Gândul Exclusiv cu ocazia celebrării a 105 ani de la Marea Unire din 1918, analistul de politică externă Radu Magdin consideră că societatea românească s-a maturizat într-un sens pozitiv, al patriotismului nu al naționalismului, spune acesta. Totuși, țara noastră are în continuare nevoie să își recapete încrederea cetățenilor în instituțiile statului, adaugă Magdin.

Gândul a transmis live parada de Ziua Națională a României, iar în platou au fost invitați analistul de politică externă Radu MAGDIN și profesorul de istorie, Alin SPÂNU. (detalii AICI)

Întrebat la finalul defilării de la Arcul de Triumf despre impresiile paradei militare, analistul de politică externă Radu Magdin spune că este un sentiment natural de maturitate atunci când vezi familii care își aduc copii să vadă parada militarilor și tehnica de luptă din dotare.

Acesta punctează și că o țară unită se creează și prin simbolistica evenimentelor și respect, nu doar printr-o „agendă tactică”.

Mi se pare ne maturizăm, maturizăm. Faptul nu faci un gest forțat și un gest natural în a-ți duce familia, dacă poți, sigur tu și dacă dorești, nu te forțează pe nimeni, până la urmă, da. Dar faptul îți dorești, ca spui așa, ca familie, să-ți duci copilul vadă o paradă și se vede și cei mici apreciază foarte mult (…) Pentru până la urmă contează o țară. Se ține nu doar cu o agendă tactică, o țară. Se ține și cu simbolul, o țară se ține și cu valori, cu respect, a spus Radu Magdin la Gândul.

Diferența dintre patriotism și naționalism și instituții credibile

Radu Magdin a ținut să precizeze diferența dintre patriotismul unei țări așezate și naționalismul unui stat vulnearabil, spunând că prin astfel de momente un stat își poate recâștiga încrederea în instituțiile sale.

Pentru până la urmă, aici se faci diferența într-o țară așezată și o țară vulnerabilă, o țară fără repere, cu cât instalăm o serie de repere sănătoase. Din nou, vorbim aici de patriotism, nu de naționalism da? Dar e normal să ai respect pentru un steag. E normal să ai respect pentru Constituție, e normal să ai respect pentru instituții, da, mai ales din nou, noi ar trebui, încet și sigur, recreștem încrederea în instituțiile noastre, pentru noi avem nevoie de aceste instituții, a spus Magdin.

Dar, a făcut și o precizare. În ultimii 30 de ani România a pierdut din credibilitatea câtorva instituții de bază ale democrației. Magdin dă exemple aici de credibilitate Armata și Biserica, iar la polul opus DNA-ul

„Să nu uităm în ultimii 30 și ceva de ani am avut doar două mari instituții care s-au ținut bine istoric: Armata și Biserica.În rest, noi avem o vulnerabilitate statală. Din punctul meu de vedere, să vezi încrederea, în general, în clasa politică, în instituția Parlamentului, instituția Guvernului, în alte instituții. A mai avut o instituție care pentru o perioadă a fost vedetă, după aceea a dispărut (…) Mă refer la DNA”, a punctat analistul de politică externă la Gândul.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Obiectivul de țară al României: Aderarea la OECD?!/ Magdin: Avem recent această ambiție care poate fi tradusă pentru oameni ca o aspirație

UPDATE VIDEO | Recepție organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Națională/ Klaus Iohannis se grăbește să plece la COP28 de la Dubai

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare