VIDEO | Reportaj la Deveselu, unde oamenii sunt speriați de invazia lui Putin: „E un nerod. Ceaușescu era boboc pe lângă el. Barem să ne dea bomba noaptea”

Publicat: 09/03/2022, 14:09

Locuitorii din Deveselu se roagă să nu înceapă războiul și în România. Sătenii privesc îngroziţi imaginile care vin din țara vecină, iar unii dintre ei i-au făcut o caracterizare lui Vladimir Putin. De la „nu e sănătos la cap” la „ e un nerod”.

Cei mai mulţi dintre locuitorii din Deveselu, acolo unde se află scutul american anti-rachetă, nu credeau că va începe vreodată războiul dintre Rusia și Ucraina.

Deveselu, mica localitate aflată în sudul țării, a devenit un punct fierbinte pe harta de negocieri dintre SUA-NATO și Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina.

Oamenilor le este teamă că Putin o să-și îndrepte armele și către România. Nu se simt deloc în siguranță, mai ales că scutul anti-rachetă reprezintă o ameninţare pentru președintele rus. Iar Putin este deranjat de faptul că România deține capacități de apărare care pot descuraja orice atac cu rachete balistice.

Locuitorii din Deveselu povestesc ce au auzit ei de la bunici, sau de la părinți, de pe vremea când ne-au invadat și pe noi rușii.

„Îmi povestea socră-miu că veneau rușii, veneau peste ei în casă, și fetele le suiau prin pod, de frica rușilor”, mărturisește tanti Dumitra.

Vecinul ei o completează: „Îmi povetea bunică-mea, că ea a prins războiul, și spunea că rușii făceau prăpăd, luau tot ce se putea lua de la români, nu plăteau nimic. Nemții cereau de la români, și plăteau cash”, spune bărbatul.

„Ce suflet de om are el?”

Tanti Dumitra se întrebaă de ce nu se retrage Putin: „Ce vrea de la noi? După ce că suntem așa cum suntem, și e păcat de copilașii ăștia (…) Ce suflet de om are el? Poate o avea și el nepoți. Barem să dea cu bomba noapte, să nu văd ”, mai spune femeia, îngrijorată.

Un alt locuitor din Deveselu este convins că Vladimir Putin are probleme psihice.

„Ne spulberă, ne omoară pe toți. Un nebun!”

„Rusu` ăla nu e sănătos la cap. Cred că e bolnav cu capu` de face chestia asta. Probabil că are pică pe noi cu baza asta de aici. Ce siguranță să avem noi, dacă trage cu bomba? Ne spulberă, ne omoară pe toți. Un nebun!”, spune bărbatul.

Un alt locuitor, al cărui tată a luptat pe frontul din Rusia, spune despre Putin că este mai rău decât Ceaușescu.

„Ăsta e un nerod! Ceaușescu a fost boboc pe lângă ăsta. Ăsta vrea să facă prăpăd în omenire. Îmi vine să plâng când îi văd pe acei copii din Ucraina. Nu are milă, nu are tată, nu are nimic în cap”, spune bărbatul din Deveselu.

Și „pentru că pofta vine mâncând”, bătrânul mai crede că Putin vrea să ajungă „până la Atlantic”.

Bărbatul mai spune că este pregătit să meargă la război, mai ales că, „legat la ochi”, știe să demonteze și să monteze un AKM.

Oficialii români și ai NATO au spus în repetate rânduri că scutul anti-rachetă de la Deveselu are scop pur defensiv, doar pentru apărare.

Ziua 14 de război

Miercuri este ziua 14 de război în Ucraina.

Armata rusă continuă să facă prăpăd în Rusia, iar Harkov este complet distrus de ruși: străzi acoperite de moloz, cratere de bombe și ruine. Jurnalist Al Jazeera: Este o scenă absolut șocantă de distrugere și mizerie.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și cel mai mare centru universitar din zonă, a fost complet devastat de atacurile aeriene rusești. Un jurnalist britanic de la Al Jazeera, care a rămas să transmită din mijlocul ruinelor, a arătat într-un video postat pe Twitter dezastrul lăsat în urmă de bombele rusești. Practic, nu mai ai pe unde să calci, străzile sunt complet acoperite de resturile clădirilor distruse, undele dintre le fiind încă în flăcări.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase