VIDEO | Sindicaliștii din Poliție cer și ei „siguranță și încredere” de la guvernanți. „Nu avem mijloace reale de protecție”

Publicat: 12/09/2023, 17:14
Actualizat: 12/09/2023, 17:15

Deficitul de personal, dotarea precară – dar și salariile mici pe care susțin că le încasează,  raportat la pericolul meseriei- sunt doar câteva dintre lucrurile care i-au determinat pe membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să-și strige nemulțumirile, strategic, din stradă, chiar în fața ministerului condus de Cătălin Predoiu.

Aceștia au mărturisit că, în România lui 2023, primesc un salariu – care este echivalentul unui cost zilnic la nivelul anului 2017, iar sporurile sunt, undeva, la nivelul anului 2009.

Se pare însă că și vremurile din ce în ce mai periculoase și mai tehnologizate – în contradicție cu dotările învechite sau, pe alocuri, inexistente din structurile poliției – au umbrit mirajul acestei meserii, fiind prima dată când au rămas necompletate locurile din școlile de poliție.

Predoiu a anunțat că vrea resetarea Poliției Române

De cealaltă parte, ministrul Predoiu a anunțat, după tragedia de la 2 Mai, că vrea să schimbe fața Poliției Române. Oficialul a recunoscut faptul că șoferul drogat a fost oprit de două echipaje de poliție în noaptea accidentului, acesta fiind testat doar pentru consumul de alcool, nu și cu aparatul DrugTest.

Cătălin Predoiu a anunțat și implementarea unor cursuri obligatorii privind utilizarea aparatelor drugtest, etilometru, recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive, prin elaborarea unui ghid de constatare a infracțiunilor care să fie pus la dispoziția polițiștilor.

„Speranța de viață în cazul celor care lucrează în aceste sisteme este de numai 62 de ani”

Prezent la protest, Florin Bălan, lider teritorial în Dâmbovița, mărturisește că deficitul de personal – existând valuri de demisii și pensionări – este una dintre problemele care ar trebui să-i pună pe gânduri pe guvernanți.

Acesta a explicat, pentru Gândul, că domeniul nu mai este atractiv pentru tineri, motivând că s-a ajuns la această percepție, deoarece „strada a fost ocupată de infractori.” Iar realitatea din teren nu are deloc perspective optimiste, ci sumbre.

Liderul teritorial a mai punctat și faptul că guvernul ar trebui să înțeleagă că, în toată această ecuație, cetățeanul va fi cel care va avea cel mai mult de suferit.

„Am solicitat Ministerului Afacerilor Interne intervenția în cadrul modificărilor legislative care urmează a fi preconizate, Ordonanța Austerității și modificarea legii pensiilor. De asemenea, suntem aici ca să îi amintim domnului ministru faptul că a promis la protestele din luna iunie că va fi aplicată legea salarizării bugetarilor și că vom fi puși în plată pe grila și sporurile prevăzute în lege. Amintesc faptul că, legea pune în plată salarizarea la nivelul anului 2017. Noi primim un salariu care este echivalentul a unui cost zilnic minim la nivelul anului 2017, iar sporurile pe care le primesc polițiștii sunt la nivelul anului 2009.

Foarte mulți colegi și-au anunțat demisia, iar alții, în perioada următoare, vor ieși la pensie. Recent, am stat de vorbă cu un ofițer de la Crimă Organizată – care mi-a cerut sfatul în calitate de lider teritorial și mi-a spus că a terminat Academia de Poliție anul trecut, iar acum primește un salariu de 3.600 de lei ca ofițer. Mi-a povestit că se ocupă de zona drogurilor și făcea comparație că, oriunde aș lucra, în orice alt domeniu, ar primi un salariu mult mai mare. M-a întrebat dacă, în acest condiții el ar mai putea sta în sistem? La câteva zile și-a dat demisia.

În aceste condiții, noi, ca cetățeni, vom suferi. Siguranța cetățeanului va suferi. Cum n-am mai putut să scoatem un număr foarte mare de polițiși, strada, încet, încet a fost ocupată de infractori. Cum vor angaja oameni să se ocupe de droguri, în condițiile în care vor primi 3.600 de lei pe lună? Mai mult, cei care ne conduc ar trebui să se gândească că speranța de viață în cadrul cazul celor care lucrează în aceste sisteme este de numai 62 de ani. Cei mai mulți pleacă dintre noi înainte de a apuca să «mănânce» o pensie, cum spune cetățeaanul român”, a explicat Florin Bălan.

„Dotarea este precară, polițiștii sunt atacați în stradă”

Polițiștii care au discutat cu reporterii Gândul au mai precizat că pericolul la care sunt expuși este unul mare, în condițiile în care nu au un echipament adecvat, pentru a face față anumitor situații în care infractorii sunt mereu cu, cel puțin un pas, înaintea lor.

„Le solicităm, în primul rând, să respecte promisiunea de a aplica legea salarizării care este acum în vigoare. De asemenea, atragem atenția, că am citit și noi PNRR-ul, iar PNRR-ul nu vizează cu absolut nimic pensiile militare. Le cerem, pe această cale, să elimine pensiile militare din PNRR. Acestea sunt principalele motive pentru care noi ieșim în stradă.

Apar foarte multe probleme în domeniul polițienesc și ar trebui să-și pună problema, în primul rând, cu privire la motivarea tinerilor pentru a veni în structurile Ministerului de Interne, pentru că este pentru prima dată când nu se completează locurile din școlile de poliție. La Ministerul Apărării Naționale nici nu mai vorbesc, nici măcar nu au mai organizat concursuri. Ei se gândesc ce se va întâmpla peste 5 ani sau peste 10 ani?

Ne pleacă oamenii cu experiență din sistem și nu mai vrea să vină nimeni, pentru că nu este atractiv și nu reflectă gradul de pericol pe care îl ai când ieși în stradă, asta vizavi de creșterea infracționalității, înmulțirea cazurilor de violență, inclusiv cele împotiva polițiștilor. Consumul de droguri, consumul de alcool, cazuri în care cetățenii, respectiv polițiștii, sunt atacați pe stradă. Dotarea este precară. Nu avem niciun mijloc de protecție real. Nu vrăjeală cu veste de 10 kilograme pe care să le pui pe tine și cu zece numere mai mici”, a precizat, pentru Gândul, vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.

„Se încearcă externalizarea ordinii publice, polițiștii vor fi nepalezi sau srilankezi”

Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, a venit cu o altă variantă, mărturisind că, în curând, vom avea militari și polițiști de alte naționalități.

„Se încearcă, părerea noastră, în mare, destructurarea NATO, externalizarea apărării ordinii publice. Pe viitor, veți avea militari care vor vorbi orice limbă, dar mai puțin româna. Polițiștii vor fi nepalezi sau srilankezi. Se merge într-o direcție pe care nu o putem defini decât ca fiind una a inconștienței și a trădării, conștiente sau nu, de către stat. Nu se aplică Legile Salarizării în sistemul nostru. Suntem la nivelul anului 2009. În plus, nu se aplică nici Legea Pensiilor care a fost distrusă prin ordonanță de urgență”, a punctat Mircea Dogaru.

Ce revendică sindicaliștii din Poliție?

  • aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017,  Anexele nr. VI – Familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administrație (care privește personalul contractual), în ceea ce privește calculul sporurilor și indemnizațiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;
  • acordarea de asistență juridică gratuită polițiștilor ultragiați, de către MAI/unitățile angajatoare, conform Legii nr. 360/2002 (Statutul polițistului);
  • asigurarea protecției juridice a polițistului, prin modificarea legislației, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancționatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulțit, pe fondul legii permisive și a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistrați;
  • modernizarea Statutului polițistului (actualul datează din 2002) și adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanță cu realitățile actuale.
  • actualizarea normei de hrană, pentru polițiști și PC, în raport cu statisticile oficiale ale INS și cu prevederile legale în domeniu;
  • actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat polițistilor judiciariști / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime din prezent;
  • scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele șase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP;
  • diminuarea deficitului de personal,  de cca. 20%, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă MAI; și la noi poate fi aplicată soluția Guvernului pentru familia ocupațională Sănătate (500 lei/8 ore asigurarea grupei operative de la domiciliu și 1000 lei grupa operativă asigurată în SDSL).
  • obținerea dreptului constituțional la grevă pentru polițiști, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI și Guvernul, care pot decide discreționar, în funcție de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică.

CITEȘTE ȘI:

Incident șocant la Craiova. Polițiștii, bătuți măr după ce au reținut un șofer băut (VIDEO)

Polițiști locali agresați și bătuți în Bârlad! Este incredibil de la ce a pornit scandalul / (FOTO+VIDEO)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste depresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?