VIDEO Sorin Cîmpeanu: „Propunerea mea e să avem un debut de salariu minim pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Interdicția cu privire la meditațiile făcute cu proprii elevi de la clasă datează din 2018”

Publicat: 24 05. 2022, 01:33
Actualizat: 24 05. 2022, 01:35

This browser does not support the video element.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la B1 TV, că vrea ca meditațiile date de profesori propriilor copii de la clasă să fie interzise prin lege și să existe o comisie de specialiști care să verifice acest aspect. De asemenea, oficialul a vorbit și despre salariile mici ale cadrelor didactice, pe care le consideră total nemotivante.

„Propunerea mea e să avem un debut de salariu minim pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul minim pe economie, pentru că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași de cariera didactică, dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Deci salarizarea, mai ales pentru debutanți, este total nemotivantă, apoi ne plângem că nu avem profesori pregătiți. Voi propune inclusiv la nivel de lege”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii au avut interdicția de a da meditații elevilor de la clasă încă de acum patru ani, însă aceste prevedere nu a avut niciun mecanism de implementare.

„Interdicția cu privire la meditațiile făcute cu proprii elevi de la clasă datează din anul 2018. Sunt deja patru ani. E ordinul de ministru 4831/2018, doar că nu a avut niciun mecanism de implementare a acestei prevederi de interdicție. Nu au fost nici sancțiuni și a avut putere de Ordin de Ministru, act normativ de putere mult mai slabă decât o lege”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În acest context, ministrul Educației și-a exprimat dorința de introducere a unei comisii naționale de inspecție, care să verifice sesizările legate de încălcarea acestei prevederi.

„Propunerea mea e să ridicăm (interdicția n.r) la nivel de lege, să avem o comisie națională de inspecție școlară care să poată să analizeze acele sesizări în care se încalcă această prevedere. Comisia să aibă prerogative de control a respectării regulilor de etică și deontologie profesonală, să fie formată din oameni de o probitate profesională și morală indicutabilă și care să aibă experiență în inspecție școlară”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a menționat că ANAF a făcut deja un ghid prin care le recomandă profesorilor care vor să facă meditații să se înscrie ca persoane fizice autorizate, în contextul în care acordarea de meditații are un regim destul de clar din punct de vedere fiscal.