FOTO – VIDEO | Stația de metrou Tudor Arghezi a fost finalizată / Sorin Grindeanu: „Va fi deschisă publicului după finalizarea testelor” / Marcel Ciolacu: „E pentru prima oară când vorbim de extinderea metroului în afara Bucureștiului”

Publicat: 13/12/2022, 14:59
Actualizat: 13/12/2022, 15:59

Linia albastră M2, una dintre cele mai lungi și mai tranzitate magistrale de metrou din București, care face legătura între nordul și sudul orașului, se prelungește cu încă o stație, respectiv „Tudor Arghezi”.

Tudor Arghezi, stația de metrou pe care Primăria Sectorului 4 a construit-o pe Șoseaua Berceni, în apropierea Șoselei de Centură, în asociere cu operatorul rețelei de transport subteran din București – Metrorex S.A., este finalizată și urmează să între în procedură de recepție și de efectuare a probelor, de către personalul tehnic Metrorex S.A. și Autoritatea Feroviară Română,  pentru ca, ulterior, să fie dată în folosință călătorilor.

„De astăzi, am predat stația de metrou Tudor Arghezi către Metrorex. Urmează procedurile de recepție și probele, astfel încât, în cel mai scurt timp, oamenii să poată folosi această stație construită de comunitatea Sectorului 4! Este o zi absolut specială pentru comunitatea noastră. O promisiune pe care ne-am făcut-o în urmă cu mulți ani de zile, aceea de a valoriza această zonă a Bucureștiului, de a genera un real hub de business, un loc care să genereze locuri de muncă bine plătite. N-am fi putut face acest lucru fără bani europeni. Acești bani care reprezintă șansa acestei comunități. A fost foarte importantă și solidaritatea instituțională și iată că, în premieră, o primărie a semnat acorduri de colaborare cu Metrorex și cu Ministerul Transporturilor și, împreună, am reușit să finalizăm acest obiectiv de investiții cu două luni mai devreme decât era prevăzut. În plus, așa cum se cunoaște, am început deja demersurile pentru ca împreună cu Consiliul Județean Ilfov, să facem în așa fel încât linia de metrou M2 să se oprească în Comuna Berceni”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, conform unui comunicat de presă al instituției.

Daniel Băluță / Sursa foto: captură video Facebook
Daniel Băluță / Sursa foto: captură video Facebook

Marcel Ciolacu: Este pentru prima oară când predarea unei stații de metrou se face de către o administrație locală

Prezent la eveniment, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a remarcat modelul de bune practici promovat de Sectorul 4.

„Este pentru prima oară când predarea unei stații de metrou se face de către o administrație locală. Vorbim de un model de bună practică și de normalitate. Primarul Sectorului 4 s-a implicat mult și lucrările s-au finalizat mai repede cu două luni. Fără infrastructură nu poți să atragi investiții și nu poți să dezvolți Bucureștiul.

E pentru prima oară când vorbim de extinderea metroului în afara Bucureștiului, ceea ce oferă o nouă perspectivă. Cred că, încet-încet, trebuie să ne ridicăm la așteptările românilor. Ne-am săturat, de 32 de ani, de decidenți care găsesc motive că de ce nu se poate. Trebuie să avem decidenți care se implică și care să fie eficienți!”, a afirmat oficialul.

Marcel Ciolacu / Sursa foto: captură video Facebook
Marcel Ciolacu / Sursa foto: captură video Facebook

Sorin Grindeanu: „Va fi deschisă publicului după finalizarea testelor necesare”

La rândul lui, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat faptul că lucrările de construcție ale noii stații au fost finalizate mai devreme cu două luni față de termenul stabilit inițial.

„În primul rând, îi felicit pe Daniel și pe echipa de la Sectorul 4. Faptul că au finalizat această investiție mult mai devreme merită subliniat. În al doilea rând, dați-mi voie să subliniez faptul că descentralizarea și toate acele protocoale pe care Ministerul Transporturilor le-a semnat în ultimii ani pentru realizarea unor obiective de investiții funcționează. Iar ăsta este un exemplu! Anul acesta am semnat 54 de protocoale cu autoritățile locale și aș vrea ca și ceilalți cu care am semnat protocoalele de care v-am spus, să se uite cu foarte mare atenție la acest proiect finalizat, astfel încât să aibă și ele același succes.”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

„Parteneriatele dintre MTI și autoritățile locale aduc beneficii comunităților. Stația de metrou Tudor Arghezi, la care s-au finalizat astăzi lucrările reprezintă un exemplu în acest sens. Această stație de metrou, de pe Magistrala 2 de metrou, va fi deschisă publicului după finalizarea testelor necesare. Amplasată pe Șoseaua Berceni, în apropierea Șoselei de Centură, stația Tudor Arghezi va oferi o serie de facilități moderne călătorilor: 5 zone de acces pietonal, 7 scări rulante, 7 lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități, covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistem de supraveghere video. Construcția a fost realizată în baza unui protocol încheiat de Ministerul Transporturilor, Metrorex și Primăria sectorului 4 în anul 2019”, a transmis, pe Facebook, Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu / Sursa foto: Facebook
Sorin Grindeanu / Sursa foto: Facebook

Investiție de 50 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile

Urmare a unei investiții de 50 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, noua stație de metrou Tudor Arghezi este unica investiție de acest gen realizată de către o administrație locală din România și urmează să fie dată în folosință călătorilor după finalizarea probelor tehnice.

„Vom intra în faza de recepție a lucrărilor și, de asemenea, concomitent cu faza de recepție, se va desfășura și perioada de probe, pentru că siguranța călătorilor este criteriul principal pentru noi. De aceea, în perioada următoare, împreună cu Autoritatea Feroviară Română, avem un program de testări și, în funcție de rezultatele pe care le vom evalua și de atingerea parametrilor necesari, se va trece și la utilizarea metroului și de către călători. Totodată, vreau să îl asigur pe domnul primar că noi, și în continuare vom fi un partener de încredere și vom asigura tot suportul necesar și ne dorim să extindem și mai mult rețeaua de metrou pentru publicul călător.”, a declarat Mariana Miclăuș, director general al Metrorex S.A.

Stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal

Împreună cu linia de legătură, noua stație are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură, și are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri. Stația este construită la nivel suprateran și are un regim de înălțime de P+2E. Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje.

Totodată, stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traversează Șoseaua Berceni. Mai mult, accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Totodată, pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

O importanță deosebită a fost acordată dotărilor și măsurilor de siguranță și protecție a călătorilor, conform normelor specifice transportului cu metroul. Astfel, în stația de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atât la nivelul peronului, a celor două vestibule, cât și în cele cinci zone de acces. Totodată, stația este dotată cu centrale de detecție incendiu, cu alarmă la efracție precum și cu sisteme de tratare a aerului. De asemenea, pentru funcționarea hidranților, utilizați în caz de incendiu, stația este conectată la două surse de alimentare cu apă, una din rețeaua publică, iar cea de a doua din surse proprii (puțuri la mare adâncime). Realizarea acestor sisteme s-a efectuat cu suportul și asistența tehnică a specialiștilor Metrorex S.A., cu experiență în concepția și exploatarea transportului public cu metroul, anunță primăria Sector 4.

Toate aceste investiții au fost realizate pentru a dezvolta infrastructura de metrou, un mijloc de transport nepoluant și sustenabil, care să interconecteze în viitor localitățile din zona de sud a Capitalei și care să reducă poluarea prin diminuarea numărului de mașini care intră în traficul rutier bucureștean.

În acest scop a fost proiectată și noua parcare pe care Primăria Sectorului 4 o construiește pe Șoseaua Berceni, în imediata apropiere a stației de metrou Tudor Arghezi.

Parcare cu 300 de locuri

Având o funcționalitate de tip PARK&RIDE, parcarea are o capacitate de 300 de locuri, atât pentru autoturisme, motociclete, cât și pentru persoane cu dizabilități și va fi dată în folosință la jumătatea anului viitor.

Realizată pe două nivele din structură metalică, având „pereți verzi” și panouri fotovoltaice menite să asigure energia electrică necesară iluminatului propriu și funcționării instalațiilor de automatizare, această parcare îi va deservi pe șoferii care vin în Capitală dinspre localitățile învecinate. Aceștia își pot lăsă autoturismele într-un loc sigur, corespunzător amenajat pentru ca, ulterior, să-și continue călătoria spre centrul orașului cu metroul.

Lucrările de infrastructură mare realizate de Primăria Sectorului 4, singura administrație locală din România care a construit o stație de metrou, împreună cu operatorul rețelei de transport subteran din București – Metrorex S.A., sunt doar începutul proiectului de extindere a magistralei M2,  dincolo de Șoseaua de Centură, până în comuna Berceni. În acest sens, încă de anul trecut, Sectorul 4 al Municipiului București a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Transporturilor, Metrorex S.A și Consiliul Judeţean Ilfov.

În momentul de față, Studiul de Prefezabilitate al extinderii magistralei M2 până în comuna Berceni a fost finalizat și aprobat de către Metrorex S.A..

Noul traseu al magistralei M2, care pleacă de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri ce va putea fi parcurs într-un interval de 10 minute, în condițiile în care în acest moment, această distanță este parcursă, la orele de vârf, în 30-40 de minute. Traseul va avea trei stații ce vor fi prevăzute cu două linii destinate traficului de călători. Mai mult, noua infrastructură va putea asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de oameni pe zi.

Scopul acestor investiții, însă, nu vizează doar extinderea infrastructurii de metrou la nivelul Capitalei, ci și dezvoltarea socio-economică a întregii zone metropolitane din sudul Bucureștiului.

 

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Eşti obligat în România dacă ai CASA la CURTE. Regula peste care nu poţi trece
Oana Lis, în criză de bani. A ajuns să scoată la vânzare crucea lui Viorel...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură