VIDEO Virgil Popescu: „Banii din aceste exploatări offshore din Marea Neagră se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze sau/şi în proiecte de energie sau de petrochimie. Noi îi ducem în buget şi cu destinaţie clară în investiţii”

Publicat: 19 05. 2022, 01:01
Actualizat: 19 05. 2022, 01:03

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la Digi24, că banii pe care statul îi va primi de pe urma exploatărilor de gaze din Marea Neagră vor intra în bugetul de stat. De asemenea, oficialul a precizat că acești bani vor fi direcţionaţi către investiţii, în dezvoltarea reţelelor de gaze și proiecte de energie sau de petrochimie.

„Banii se duc în bugetul mare şi în lege spune că, din bugetul mare, banii din aceste exploatări offshore din Marea Neagră se duc în dezvoltarea reţelelor de gaze sau/şi în proiecte de energie sau de petrochimie, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Adică se duc în investiţii, se duc în multiplicare investiţională în România”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a catalogat drept populistă propunerea din partea USR, potrivit căreia veniturile statului din exploatările offshore să fie direcţionate către Pilonul II de pensii.

„Mie mi s-a părut un pic populist ceea ce au propus colegii de la USR, ca banii să se ducă în pilonul doi de pensii către toți românii. Nu toți români sunt beneficiari de pilotul doi de pensii, doar cei care aveau vârsta aceea de 2007, de 30 de ani, dacă nu mă înșel”, a menționat Virgil Popescu.

De asemenea, Virgil Popescu a subliniat că nu îi se pare corectă această propunere în contextul în care nu toţi românii beneficiază de acel Pilon II de pensii.

„Nu poţi să duci banii dintr-un impozit, pentru că până la urmă vorbim de un impozit, într-un cont privat, fie că este administrat  de o firmă privată sau publică, dar e un cont privat. Nu poţi să-i duci aşa, dintr-o dată. Noi îi ducem în buget şi cu destinaţie foarte clară în investiţii – investiții în energie, în creșterea consumului”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că România va avea excedent de gaze din anul 2026 și că este normal ca strategia energetică și termică să se bazeze pe consumul de gaze naturale, în contextul în care nu vom mai depinde de import.