VIDEO | Zelenski, intervenție la Festivalul de la Cannes: „Vom continua să luptăm. Sunt convins că Dictatorul va pierde”

VIDEO | Zelenski, intervenție la Festivalul de la Cannes: „Vom continua să luptăm. Sunt convins că Dictatorul va pierde”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Foto: Twitter
Publicat: 18/05/2022, 06:59

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o intervenție în cadrul Festivalului de la Cannes 2022, în care a declarat că omenirea are nevoie de un nou „Chaplin”, care să demonstreze că lumea filmului nu este mută în fața războiului din Ucraina.

„Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune (…) Sunt convins că ‘dictatorul’ va pierde”, a declarat Zelenski, făcând o analogie între Vladimir Putin și filmul lui Charlie Chaplin, „Dictatorul”, în care celebrul comedian l-a parodiat istoric pe Adolf Hitler.

„Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta?”, a întrebat el. „Avem nevoie de un nou Chaplin care să ne demonstreze astăzi că cinemaul nu este mut (…) Ura va dispărea în cele din urmă, dictatorii vor muri”, a adăugat Zelenski, pe un ton cât se poate de sobru.

La începutul lunii aprilie, Zelenski a vorbit și în timpul celei de-a 64-a ediții a Premiilor Grammy.

În cadrul festivalului va fi proiectat „Mariupolis 2”, o producție a regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, care a fost ucis în Mariupol, în timpul bombardamentelor forțelor ruse, acum o lună. Filmul a fost finalizat de logodnica lui, Hanna Bilobrova.

România este reprezentată la Cannes de două pelicule: „RMN”, regizat de Cristian Mungiu și „Metronom”, de Alexandru Belc, în secțiunea „Un Certain regard”.

Pe covorul roșu de la Cannes vor ajunge vedete uriașe, precum Anthony Hopkins, Marion Cotillard, Tom Hanks și Tom Cruise.

Festivalul prestigios s-a deschis marți seară cu un film despre zombi, în regia lui Michel Hazanavicius. Numită inițial „Z”, pelicula a fost rebotezată „Coupez”, pentru a nu fi confundată cu semnul „Z” de pe blindatele armatei ruse cotropitoare din Ucraina.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult