Viktor Orban promite să coopereze în continuare cu Putin, în ciuda crizei din Ucraina

Publicat: 01 02. 2022, 19:10
Viktor Orban promite să coopereze în continuare cu Putin, în ciuda crizei din Ucraina/FOTO: kremlin.ru

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit marți la Kremlin cu Vladimir Putin, angajându-se să coopereze cu Moscova pentru anii următori. Vizita lui Orban a fost intens criticată de opoziția din Parlamentul Ungariei și de aliații săi din Uniunea Europeană, relatează TheMoscowTimes.

Orban a călătorit la Moscova în ciuda opoziției ungare care l-a acuzat de trădarea intereselor naționale în acest sens și în contextul în care în Occident cresc temerile legate de un atac rusesc asupra Ucrainei.

„Aceasta este cea de-a 13-a întâlnire a noastră. Aceasta este o raritate. Practic, toți cei care mi-au fost colegi în UE nu mai sunt”, a declarat Orban, stând în fața lui Putin la Kremlin.

Orban a declarat că nu intenționează să părăsească puterea și că se așteaptă să câștige alegerile din aprilie, care se anunță a fi cea mai dificilă competiție de la preluarea mandatului.

„Am mari speranțe că pentru mulți ani de acum încolo vom putea lucra împreună”, a spus el.

Deși nu a menționat numele Ucrainei, Orban a afirmat, de asemenea, că se află într-o „misiune de pace”.

„Aș dori să vă asigur că niciun lider al UE nu dorește război sau conflict. Suntem pregătiți pentru un acord rațional”, a spus Orban.

Putin i-a mulțumit lui Orban pentru că „a făcut multe” pentru relația ruso-ungară și a spus că cei doi vor discuta despre situația de securitate din Europa.

Orban declarase anterior că dorește să crească importurile de gaze din Rusia în timpul călătoriei, într-un moment în care unii europeni acuză Rusia că orchestrează o criză energetică pentru a pune presiune asupra țărilor europene.

„Aș dori să atingem obiectivul de a crește volumul furnizorilor în cursul întâlnirii noastre de astăzi”, i-a spus Orban lui Putin la începutul discuțiilor.

Săptămâna trecută, opoziția din Ungaria a declarat că, prin întâlnirea cu Putin, Orban „îl încurajează indirect pe președintele rus să escaladeze și mai mult situația tensionată actuală”.

Ungaria, care a aderat la NATO în 1999 și la UE în 2004, a adoptat o poziție mai blândă față de Ucraina, cu care împarte o mică frontieră terestră.

Ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a declarat într-un interviu acordat marți dimineață că liderii ar trebui să se ferească de „retorica Războiului Rece”.

„Nu este nevoie ca 1.000 de soldați NATO să vină în Ungaria și să fie staționați aici permanent”, a declarat el pentru presa publică, adăugând: „nimeni nu vrea să creeze o situație în care oamenii să se teamă și să fie îngrijorați prin etalarea forțelor lor”.

Președintele american Joe Biden a acuzat Rusia că intenționează să invadeze iminent Ucraina cu trupele sale masate la graniță și a avertizat că va aplica sancțiuni economice severe dacă va face acest lucru.

Rusia neagă orice plan de invadare, dar cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să adere la NATO, precum și o serie de alte garanții de securitate.