VIDEO Virgil Popescu: „România va deveni independentă energetic. Avem în Marea Neagră cel puțin 100 de miliarde de metri cubi de gaze, o cantitate care dublează producția României”

Publicat: 03 05. 2022, 22:20
Actualizat: 03 05. 2022, 23:07

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Antena 3, că în urma semnării contractului contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, România va deveni independentă energetic și se va înscrie ca un jucător important pe piața de energie externă.

„Eu cred că mai punem încă o cărămidă la independența energetică a României pentru că statul român prin Romgaz devine parte al acestui consorțiu împreună cu cei de la OMV Petrom pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, cel mai mare perimetru descoperit până acum. Acolo putem vorbi de cel puțin 100 de miliarde de metri cubi. Vorbim de o cantitate de gaze care dublează producția României și care acoperă consumul și dă posibilitatea României să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

„Putem deveni clar jucători în piața de energie. De la gaze naturale mergem și către piața de energie pentru că aceste gaze pot produce și energie. Până scoatem gazele din Marea Neagră să avem mai multe centrale de producere a energiei pe gaze naturale, să avem acel reactor modular împreună cu partea americană, astfel încât în 2026-2027 independența să fie atât la energie electrică cât şi la gaze naturale”, a precizat ministrul Energiei.

România va fi independentă energetic

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

Documentele oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon, pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep, au fost semnate, astfel că putem să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă.

„În sfârșit, în acest moment, urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele”, a transmis premierul.

Procesul de extracție a gazelor va începe până în 2026

„Vom reuși să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Împreună, Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care ni l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ținând cont că estimările ne dau garanții că există cantități suficient de mari să putem să asigurăm gaz și pentru vecinii noștri, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.