Vladimir Putin speră ca talibanii să se comporte ”civilizat”: ”Rusia nu este interesată de dezintegrarea Afganistanului”

Vladimir Putin speră ca talibanii să se comporte ”civilizat”: ”Rusia nu este interesată de dezintegrarea Afganistanului”
Vladimir Putin speră ca talibanii să se comporte ”civilizat”
Publicat: 04/09/2021, 13:52

Criza din Afganistan a adus în prim-plan nu numai efectele retragerii trupelor americane după 20 de ani și perspectivele îngrijorătoare ale unei conduceri talibane – cu toate implicațiile la nivel economic și social -, ci și noile mutări pe care Rusia le face în acest context geopolitic foarte complicat.

În timpul Forumului Economic de Est (n.red. – înființat prin decretul președintelui Putin, pe 19 mai 2015, pentru a promova dezvoltarea economiei Orientului Îndepărtat și a extinde cooperarea internațională în regiunea Asia-Pacific) care se desfășoară în orașul Vladivostok, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Vladimir Putin a precizat că o ”dezintegrare” a Afganistanului nu este dorită la Kremlin, într-o astfel de situație nemaiexistând parteneri de ”dialog”.

Mai mult, președintele Rusiei speră ca talibanii să se comporte ”civilizat” după ce au preluat puterea în țară.

”Rusia nu este interesată de dezintegrarea Afganistanului. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci nu va mai exista nimeni cu care să se poată vorbi. Cu cât talibanii vor intra mai repede în familia oamenilor civilizați, ca să spunem așa, cu atât va fi mai ușor să se intre în contact, să se comunice, să se influențeze și să se pună întrebări”, a transmis Vladimir Putin celor prezenți la Forumul Economic de Est.

”Timp de 20 de ani, soldaţii americani au fost prezenţi pe acest teritoriu, 20 de ani de încercări de a «civiliza» oamenii care trăiesc acolo, de a le implanta normele lor şi standardele lor de viaţă. Rezultatul este o tragedie, pierderi pentru cei care au făcut acest lucru, Statele Unite, şi mai mult pentru oamenii care trăiesc pe teritoriul Afganistanului”

Vladimir Putin

Rusia, interesată de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală

Retragerea militarilor americani din Afganistan – dar și a militarilor reprezentând alte țări occidentale – permite Rusiei o nouă abordare în Afganistan. Se deschide o filă albă, iar ea trebuie completată, pragmatic, cât mai rapid.

Vladimir Putin le-a cerut talibanilor să nu permită ca insurgenții radicalizați să profite de un astfel de moment și să ”migreze” spre țările vecine, pentru a crea tensiuni, Rusia fiind evident interesată de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul (mai multe detalii AICI).

În același timp, Kremlinul nu poate trata cu superficialitate un posibil și nedorit aflux regional de refugiaţi, în urma creizei din Afganistan, dar şi o intensificare a traficului de opiu şi heroină. Luna trecută, de altfel, Rusia ar fi obținut deja asigurări din partea talibanilor că orice victorie nu va amenința aliații săi regionali și că aceștia vor continua să lupte împotriva militanților SI (n.red. – Statul Islamic).

”Subiectul actualului Forum – «Noi oportunități pentru Orientul Îndepărtat într-o lume în schimbare» – presupune discuții detaliate despre perspectivele de realizare a potențialului imens, cu adevărat unic pe care îl are această regiune. Este necesar să se sublinieze formele și mecanismele optime de interacțiune care vizează îmbunătățirea climatului investițional, dezvoltarea infrastructurii de transport, energie, industrie și turism, precum și asigurarea unui nivel ridicat de siguranță a mediului. Și sunt sigur că se va acorda o atenție specială problemelor asociate cu depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei coronavirusului”

Vladimir Putin, la Forumul Economic de Est

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult