Vremea se schimbă radical! Fenomenul El Nino aduce fenomene extreme și temperaturi nemaiîntâlnite! Prognoza agenției meteo a ONU

Publicat: 06 03. 2024, 08:41
Actualizat: 06 03. 2024, 09:45

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început încă din 2023 și a adus fenemone meteo extreme și temperaturi uriașe pe întreaga planetă. 

Pentru anul 2024, specialiștii nu vin deloc cu vești bune. Chiar dacă El Nino a început să slăbească, acesta va continua să dea temperaturi peste medie pe glob, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.

OMM a precizat că există aproximativ 60% șanse ca El Nino să persiste în perioada martie-mai și 80% șanse ca în perioada aprilie-iunie să existe condiții neutre, nici El Nino, nici La Nina.

Claire Nullis, purtătorul de cuvânt al OMM, a declarat că El Nino a atins vârful în decembrie și că va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternice cinci din istorie.  ”Acum slăbește treptat, dar, în mod evident, va continua să aibă un impact asupra climei globale în lunile următoare. Ne așteptăm la temperaturi peste normal în lunile următoare, între martie și mai, și în general în majoritatea zonelor terestre”, a declarat reporterilor la Geneva.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a stabilit un nou record lunar de temperatură

Secretarul general al OMM, Celeste Saulo, a declarat că El Nino a contribuit parțial la recentele recorduri de temperatură. ”Fiecare lună începând cu iunie 2023 a stabilit un nou record lunar de temperatură – iar 2023 a fost de departe cel mai cald an înregistrat vreodată. El Nino a contribuit la aceste temperaturi record, dar gazele cu efect de seră care captează căldura sunt, fără echivoc, principalul vinovat”, a declarat Saulo.

El Nino este un fenomen meteorologic natural asociat cu o perturbare a tiparelor de vânt care înseamnă temperaturi mai ridicate la suprafața oceanelor în Pacificul central și estic. El Nino, care apare în medie o dată la doi până la șapte ani, durează de obicei între nouă și 12 luni și poate provoca fenomene meteorologice extreme, precum incendii de vegetație, cicloane tropicale și secete prelungite.