Zile libere plătite pentru părinții copiilor care învață online/ În ce condiții vor primi 75% din salariu pe durata suspendării cursurilor/ Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat: 27 11. 2020, 14:34
Sursă Foto: Administrația prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede că unul dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani poate beneficia de zilele libere plătite cu 75% din salariul mediu brut  pe perioada în care sunt suspendate cursurile sau activitatea didactică se desfășoară online, dacă părintele nu poate să lucreze de acasă. Măsura, inițiată într-o primă etapă  la începutul pandemiei, se aplică acum și pentru scenariile 2 și 3.

Potrivit proiectului, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, unul dintre părinți poate primi zile libere plătite.

Este vorba despre completarea OUG 147/2020, care prevedea până acum că doar părinții elevilor din școli închise din cauza cazurilor de Covid descoperite de DSP în interiorul unității de învățământ pot cere libere plătite de stat de la angajator, scrie edupedu.ro.

Părinții vor primi sprijin financiar pentru a putea sta acasă cu copiii care învață de la distanță

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunța, luna trecută, că a finalizat cadrul legal prin care părinţii copiilor cu vârsta de până în 12 ani ale căror şcoli şi grădiniţe se închid în urma măsurilor epidemiologice vor putea primi sprijin financiar pentru a putea sta acasă cu copiii. Măsura, inițiată la începutul pandemiei, se aplică acum și pentru scenariile 2 și 3.

Camera Deputaților a adoptat pe 10 noiembrie proiectul de lege care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului, proiect care a mers ulterior spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Măsura se aplică pentru scenariul 2 – prezenţa la cursuri alternativ cu învăţământ în sistem online-  sau pentru scenariul 3 – toate cursurile în sistem online

„Imediat după ce comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă au decis trecerea şcolilor din anumite localităţi, inclusiv din Bucureşti, în scenariul 2 (prezenţa la cursuri alternativ cu învăţământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am iniţiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, şi în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) pentru un părinte. (…) Completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluţiei situaţiei din ţară respectiv din şcoli. Adăugăm şi scenariile 2 şi 3. (…) Intru cu acest act normativ în şedinţa de Guvern. Am terminat şi aici”, a declarat la acel moment Violeta Alexandru.

Deputaţii au extins această măsură şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică

Deputaţii au extins această măsură şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile, însă, în Parlament a fost introdus un articol care precizează că zilele libere sunt acordate doar dacă parintele nu poate să muncească de acasă.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții pentru a primi zilele libere plătite
Prevederile vor fi aplicate părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere;

c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă”.

De asemenea, „în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin părinte se înţelege: a) părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare; b) adoptatorul; c) persoana care are copilul/copiii în încredinţare în vederea adopţiei; d) persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă; e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrise într-o unitate de învăţământ”.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Prin excepţie, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.