Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă

Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă
Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă
Publicat: 20/02/2021, 11:24
Actualizat: 20/02/2021, 11:27

 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor. „Dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană”.

Şeful statului a spus că românii trebuie să elimine prejudecăţile şi discriminarea, mai ales că în ultimul an, din cauza pandemiei, comunităţile de romi au fost vizate de astfel de atacuri.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis mesajul în ziua în care se împlinesc 165 de ani de când, aşa cum spunea textul Legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, poporul român se despărţea de „neomenia şi ruşinea de a ţine robi”. Şeful statului mai spune că dezrobirea romilor a fost un moment important în istoria ţării.

„Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat”

A fost unul dintre acele momente de o relevanţă cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea şi occidentalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană.

Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic şi social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa lor”, scrie în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele României susţine că identitatea, potenţialul, capacităţile şi energia cetăţenilor de etnie romă trebuie să fie valorificate.

„Ultimul an a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă”

„Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă. Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă. Comunităţi întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente şi atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase