Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă

Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă
Ziua Dezrobirii Romilor | Klaus Iohannis: Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă
Publicat: 20/02/2021, 11:24
Actualizat: 20/02/2021, 11:27

 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor. „Dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană”.

Şeful statului a spus că românii trebuie să elimine prejudecăţile şi discriminarea, mai ales că în ultimul an, din cauza pandemiei, comunităţile de romi au fost vizate de astfel de atacuri.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis mesajul în ziua în care se împlinesc 165 de ani de când, aşa cum spunea textul Legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, poporul român se despărţea de „neomenia şi ruşinea de a ţine robi”. Şeful statului mai spune că dezrobirea romilor a fost un moment important în istoria ţării.

„Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat”

A fost unul dintre acele momente de o relevanţă cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea şi occidentalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană.

Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic şi social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa lor”, scrie în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele României susţine că identitatea, potenţialul, capacităţile şi energia cetăţenilor de etnie romă trebuie să fie valorificate.

„Ultimul an a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă”

„Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă. Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă. Comunităţi întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente şi atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...