VIDEO Ziua Unirii Principatelor | Președintele Klaus Iohannis, huiduit și aplaudat la Iași, în timpul discursului despre Unire / Premierul Orban, întâmpinat cu huiduieli la Iași: Obiectivul nostru este de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova

VIDEO Ziua Unirii Principatelor | Președintele Klaus Iohannis, huiduit și aplaudat la Iași, în timpul discursului despre Unire / Premierul Orban, întâmpinat cu huiduieli la Iași: Obiectivul nostru este de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova
Publicat: 24/01/2020, 14:47

Incident în fața președintelui Klaus Iohannis, la Iași: O persoană a leșinat

O persoană a leșinat, vineri, în timpul evenimentelor de la Iași, de Unirea Principatelor, în apropierea președintelui Klaus Iohannis, bărbatul fiind preluat de urgență și dus într-o ambulanță SMURD.

Incidentul a avut loc în momentul în care se pregătea dispozitiul pentru defilare, în Piața Unirii, din Iași, la care participă președintele Klaus Iohannis.

O persoană a leșinat, primele informații fiind că este vorba de un ziarist.

Bărbatul căruia i s-a făcut rău se afla la câțiva metri de Klaus Iohannis, a fost preluat imediat de doi jandarmi și dus la ambulanța SMURD din apropiere.

După ce a primit primele îngrijiri medicale, ziaristul și-a revenit și și-a reluat activitatea.

Premierul Ludovic Orban, întâmpinat și el cu huiduieli la Iași

Și premierul Ludovic Orban a avut parte de huiduieli la Iași, înainte de a-și începe discursul. „Nu mă faceți să cred că printre noi mai sunt alegători ai lui Vogoride”, a reacționat Orban.

Înainte de a-și ține discursul de Ziua Unirii, mai mulți ieșeni l-au huiduit pe premier.

„Nu mă faceți să cred că printre noi mai sunt alegători ai lui Vogoride”, le-a răspuns Orban.

Apoi, premierul a vorbit despre obiectivele pe care le are Guvernul legate de Moldova.

„Obiectivul nostru este de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova. Vreau să vă reamintesc că primul contract de finanțare din fonduri europene a unui spital regional din România a fost semnat pentru construcția Spitalului Regional din Iași”, a spus premierul, fiind aplaudat aici de mulțime.

Apoi, Orban a anunțat că în ședința de Guvern de marți va fi adoptată o ordonanță de urgență prin care gestionarea proiectului Autostrăzii Unirii va trece la Ministerul Transportrurilor și se va încheia parteneriatul public privat.

„Obiectivul nostru e ca în exercițiul financiar 2012-2027 Autostrada să fie finanțată din fonduri europene. Autostrada Unirii și Autostrada Sibiu – Pitești sunt absolut fundamentale”, le-a spus premierul oamenilor.

Klaus Iohannis, huiduit și aplaudat la Iași, în timpul discursului despre Unire

Klaus Iohannis a fost aplaudat și huiduit în același timp ce ieșeni, în timpul discursului de vineri, de Ziua Unirii Principatelor, când a vorbit despre alegeri anticipate și necesitatea infrastructurii de transport.

„Din Parlament, PSD vrea însă să blocheze toate reformele și de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acest fapt nu este un moft, ci o dorință stringentă a societății pentru ca românii să se schimbe în bine. (…) Avem nevoie de politiceni care să își iubească țara cu adevărat, să facă din ea o Românie normală”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus, în timp de mai mulți ieșeni protestau pentru Autostradă, că „România are nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfințit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpați”.

„Pentru că ne aflăm la Iași, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfințit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpați. Provinciile istorice, Moldova și Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic”, a mai spus Iohannis, în timpul discursului său.

Președintele a mai spus că românii trebuie ca la sărbătoare și în momentele grele, „să ne stăm aproape unii altora, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc și să găsim împreună soluții pentru a înlătura acele situații care ne dezbină”.

Situație jenantă în Focșani | Ziua Unirii, sărbătorită în două locuri diferite, pentru că autoritățile nu s-au înțeles

Autoritățile locale din Focșani sărbătoresc Ziua Unirii în două locuri diferite, deoarece Prefectura, Consiliul Județean și Primăria nu s-au înțeles asupra modului de organizare a ceremoniilor.

Citește continuarea…

Zeci de persoane, între care Mitropolitul și ministrul Agriculturii, în Hora Unirii, la Cluj

Zeci de persoane, multe în costume populare, s-au prins, vineri, într-o Horă a Unirii în fața bustului lui Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca, printre ei fiind și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, primarul Emil Boc dar și Mitropolitul Andrei Andreicuț.
Ceremonia organizată, vineri, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, a început cu o slujbă religioasă în fața bustului lui Alexandru Ioan Cuza și cu depuneri de coroane de flori din partea mai multor instituții ale statului.

Prefectul Mircea Abrudean a citit mesajul premierului Ludovic Orban, iar primarul Emil Boc a evocat evenimentele din Moldova care au avut loc în urmă cu 161 de ani și care au dus la Unirea Principatelor Române.

Garda de onoare, constituită din militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a defilat prin fața mulțimii și a oficialităților, iar la final zeci de oameni, mulți în costume populare, s-au prins în Hora Unirii.

La horă, alături de clujeni în costume populare, s-au prins, printre alții, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, primarul Emil Boc, dar și mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț.

Cei prezenți au primit și cocarde tricolore cu poza lui Alexandru Ioan Cuza din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Nouă spitale din București asigură servicii de urgență, vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române

Un număr de nouă spitale vor asigura asistența medicală în Capitală, vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române, conform Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB)

Potrivit Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, vineri, vor fi deschise următoarele spitale:

La 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, principatele sunt mai separate ca oricând

La 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, din punct de vedere economic, cele două foste principate sunt, în prezent, mai separate ca oricând, spun analiștii.

În prezent nu există nici măcar un drum fezabil care să lege cele două provincii, iar căile feroviare se destramă pe zi ce trece, arată o analiză a companiei de consultanță Frames.
Unirea Principatelor de la 24 ianuarie și pașii făcuți spre apariția statului Român

Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Țării Românești, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La Iași, cei care susțineau unirea dețineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscriși nu mai puțin de 38 de candidați. Aceștia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. Ultima opțiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligații față de interesele Rusiei și ale Poloniei, astfel că Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.

Reprezentant al Partidei Naționale, Alexandru Ioan Cuza era susținut numai de liberali pentru desemnarea ca domn și în Țara Românească. Adunarea Electivă de la București era dominată de conservatori, care însă susțineau doi candidați diferiți, Gheorghe Bibescu, fost domn între 1843 și 1848, și Barbu Știrbei, care se mai aflase la conducerea Valahiei de două ori, între 1849 și 1853 și între 1854 și 1856.

Fost participant la mișcarea revoluționară din 1848, Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi după ce conservatorii nu au putut să se hotărască asupra unui singur candidat propriu.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferința puterilor garante de la Paris (26 martie – 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate. Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaște unirea pe durata domniei lui Cuza.

Perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza coincide cu reformele de unificare și modernizare a instituțiilor din cele două principate. Împroprietărirea țăranilor și secularizarea averilor mănăstirești, ca și opțiunile personale ale domnitorului au atras opoziția elitelor sociale din acele vremuri și au încurajat zvonuri privind intenția lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice.

În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituția adoptată în acel an denumind noul stat România.

În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale.

Știre inițială

„Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste, unirea Moldovei cu Țara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârșită la 1 decembrie 1918, când a avut loc și unirea cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș. Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în același timp ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei a însemnat, cum el însuși spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor”, a transmis premierul Ludovic Orban.

El mai arată că românii au multe de învățat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române.

„Chiar dacă au existat și voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorința de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o șansă istorică pentru întreaga națiune. Reformele care au urmat în toate domeniile importante ale economiei și vieții social-politice au schimbat în bine destinul acestui popor. A fost un cumul de voință și de curaj politic datorită căruia există și România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană și partener al Alianței Nord-Atlantice. Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune atunci când ne unește un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală și economică dintre Moldova și Țara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea și modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni. Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege și pentru binele societății. La mulți ani, români!

La mulți ani, România”, a mai afirmat premierul.

În 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Munteniei, după ce în 5 ianuarie fusese votat domnitor al Moldovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...