Ce vor face pe mai departe? Moise GURAN analizează noua Alianță 2020 USR-PLUS. Dacă nu ești capabil, partidul tău va rămâne O SECTĂ!

Publicat: 03 02. 2019, 11:10

„Diferența dintre un partid mare și unul mic, este că primul este gata oricând de guvernare, pe când al doilea lasă mai des impresia de gălăgie politică. Primul are un program clar, o poziționare ideologică implicită sau explicită și, mai ales, un lider, o figură cu care îl identifică electoratul.

Nu, nu un dictator, nu un mesia, dar lumea trebuie să facă asocierea partidului cu un om, dacă nu cu doi sau trei, cum ar fi idealul. Da, știu, și PNL-ul suferă parțial din cauza asta, căci Orban nu e perceput ca lider (de aici și miștourile sau, după caz, iritarea pe care o provoacă de câte ori se mai propune singur de premier). Dar este Iohannis perceput ca lider informal al PNL. Tot parțial. Așa se și explică faptul că Dacian Cioloș are o intenție de vot cam la jumătatea USR+PLUS – un procent consistent de electorat care s-a săturat de PNL, ar vota USR+ și pe Iohannis.

 

Dar asta este o poză a acestui moment și provocarea lui Cioloș în următoarele luni este să-i câștige în primul rând pe cei care vor vota USR+. Altfel, „efectul de bulgăre” al Alianței, despre care vorbește Barna, nu se va produce.

Înțeleg că nu vor desemna imediat un candidat la președinție (probabil că e și corect așa) dar Dacian Cioloș trebuie să-și declare această intenție și să se și comporte ca atare (să vorbească despre asta) din simplul motiv că altfel frânează creșterea scorului Alianței USR+ pentru Europarlamentare. Dan Barna chiar are calități reale de manager și de mediator, dar nu liderul formal este important în alegeri ci cel perceput, cel cunoscut. În acest sens, cei doi lideri se completează la fel ca și partidele lor”, scrie Guran.

„Primul test al capacității tale, tinere politician, de a nu fi corupt de beția puterii acesta este – să fii capabil să accepți pe altul mai bun ca tine, conștient că acela îți poate deveni superior ierarhic, poate deveni primar sau ministru când poate voiai pentru tine acest drum. Dacă nu ești capabil, atunci partidul tău va rămâne o sectă. Te poate ajuta o conjunctură, o campanie, te pot ridica prostiile lui Dragnea, dar te trezești mai întâi că nu poți depăși 10% și nu știi de ce, iar apoi că ai început să aluneci ușor în jos. Oamenii trebuie să vadă în tine alternativa la guvernare, nu un alt vocalist, așa cum sunt și ong-iștii sau jurnaliștii. Politicienii trebuie să aibă vocația Puterii, altfel nu sunt politicieni.  Vino în realitățile noastre de zi cu zi, spune-mi cum reconstruim instituțiile distruse de pesediști – CCR, DNA, Avocatul Poporului, dar chiar și Președinția României”, comentează jurnalistul.

 

Concentrează-te pe PSD! Fă dezbateri deschise pe program, pe candidat la președinție, pe orice, dar să vadă lumea ce idei ai și de ce te votează. Democrația internă e sublimă, de ce să o ții în Poiana lui Iocan, sau pe forumuri închise? Nu te ascunde, că nu te ajută! Ai doar grijă să nu mai calci pe tot felul de mine, accidentale sau lăsate intenționat în calea ta. Ai grijă să nu te (mai) radicalizezi, să nu-ți explodeze orgoliile prin filiale, să nu-ți fi strecurat deja oameni compromiși care se vor autodetona. Arată-ne că ești într-adevăr altfel, arată-ne și ce înseamnă să faci politică „altfel”! Evită populismele, arată-ne curajul de a spune sincer ce gândești despre orice și comunică mai mult cu țara decât cu oamenii din interior. Amințește-ți că tu nu pentru ei faci politică, ci și tu și ei ați intrat în politică pentru România”, conchide Moise Guran.

foto: Facebook / USR