Unde trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot pentru ca acesta să nu fie declarat nul

Unde trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot pentru ca acesta să nu fie declarat nul
Unde trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot pentru ca acesta să nu fie declarat nul. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 27/09/2020, 09:45

Cetățenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne vor trebui să aplice ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele acelui candidat pe care doresc să îl voteze.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: pentru primar, pentru Consiliul Local, pentru membrii Consiliului Județean (sau CGMB, în cazul Municipiului București, n. red.) și unul pentru președintele Consiliului Județean (sau CGMB).

În Bucureşti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General, potrivit Agerpres.

Alegătorul trebuie să fie atent în momentul în care aplică ştampila pe buletinul de vot, pentru că există riscul ca votul său să fie declarat nul.

Care sunt situațiile în care votul este considerat valabil exprimat?

Sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele de vot găsite în urne pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi: ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater; ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater); ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot); ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi nule următoarele buletine de vot găsite în urne: buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal; buletinul pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea „Votat” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător; buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere, mai informează Agerpres.

Duminică au loc alegeri locale

La aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre care 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

La numărul valabil în 25 august se adaugă persoanele care împlinesc 18 ani până duminică inclusiv, respectiv 21.165.

Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile de duminică mai pot vota cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în țara noastră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința.

Măsurile de protecție sanitară în ziua alegerilor locale, 27 septembrie, au fost reglementate prin ordinul comun semnat de Ministrul Afacerilor Interne și ministrul Sănătății și avizat de președintele Autorității Electorale Permanente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi