Vela și Tătaru, ordin comun cu privire la măsurile din ziua votului. Ce se întâmplă dacă alegătorul are febră de peste 37,3 grade la intrarea în secție

Vela și Tătaru, ordin comun cu privire la măsurile din ziua votului. Ce se întâmplă dacă alegătorul are febră de peste 37,3 grade la intrarea în secție
Publicat: 16/09/2020, 15:30
Actualizat: 16/09/2020, 16:35

Ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătății și președintele Autorității Electroale Permanente au anunțat, miercuri, detalii privind măsurile de protecție sanitară în ziua alegerilor locale, 27 septembrie. Nelu Tătaru a precizat că, dacă un alegător se prezintă la triajul observațional și epidemiologic la secția de votare și are o temperatură de peste 37,3 grade, acesta va avea prioritate și va merge direct către o urcă și cabină de vot dedicate. Urna mobilă se va deplasa și la alegătorii cu drept de vot cu simptomatologie COVID, însă după rezolvarea solicitărilor care nu prezintă suspiciuni.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, au susținut, miercuri, declarații de presă la sediul MAI, referitoare la măsurile de sănătate publică ce trebuie respectate în ziua alegerilor locale, au transmis reprezentații Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, ministrul afacerilor interne va prezenta noi măsuri organizatorice luate în domeniul înmatriculării vehiculelor si a regimului permiselor de conducere în 26 de județe.

Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:

Astăzi au fost semnate două ordine extrem de importante: Ordinul 139/16.09.2020 privind unele măsuri organizatorice în domeniul înmatriculării vehiculelor și Ordinul comun nr 140 din registratura MAI coroborat cu Ordinul 1.594 al MS, privivind stabilirea unior măsuri și acțiuni de sănătate publică necesare pentru a fi respectate pentru desfăsurarea în siguranță a procesului electoral, avizat de AEP.

Pentru a face mai ușor accesul cetățenilor la serviciile de înmatriculare a vehiculelor, serviciile județene vor organiza sedii secundare și în alte localități, pe lângă cele existente în municipiile reședință de județ.

Principalele declarații ale peședintelui AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică:

Acest ordin respectă fluxul și circuitul normal într-o secție de votare și aduce ca situație concretă doar partea de măsuri sanitare stabilite de către legiuitor prin Legea 135.

Regulile sunt aceleași: accesul într-o secție de votare va fi făcut pe la operatori de calculator, identificarea se va efectua prin acel sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului ilegal.

Alegătorul se va prezent la președintele secției de votare sau la membri desemnat pentru operațiunea se identificare, semnare în lista electorală și înmănarea documentelor de votare, buletine de vot, ștampilă, la părăsirea din secția de votare, cetățeanului I se va înmâna actul de identitate și va părăsi secția de votare, iar prin Legea 135, HG 577 și HG privind starea de alertă și acest ordin sunt stabilite regulile sanitare de urmat de la intrarea în centrul de votare, pe circuitul până la secție de votare la care este arondat cetățeanul.

Cetățenii trebuie să respecte niște reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm ca al final acest virus să nu fie răspândit și toată lumea să fie în siguranță.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru:

De la începutul acestei luni v-am spus că va fi o lună de foc, o lună care a început cu măsuri de revenire la normalitate, redeschiderea restaurantelor, redeschiderea teatrelor și cinematrografelor, campanie electorală, revenirea populației din concediu, aglomerarea transportului în comun, începutul școlii, alegerile de pe 27.

Contextul alegerilor de pe 27 este evaluat periodic, săptămânal, la 14 zile, dar este pregătit încă din aceste zile.

La începutul acestei luniam avut un ordin comun cu MAI tocmai pentru a specifica desfășurarea și normele de aplicat în contextul desfășurării unei campanii electorale. Acolo aveam anumite criterii, respectate în mare parte, din evaluările noastre de zi cu zi, acum avem un ordin comun care stabilește acele norme de aplicare în ziua votului.

Dincolo de cele explciate până în acest moment, menționez situații deosebite, în care alegărorul vine și prezintă la triajul observațional apoi epidemiologic acea temperatură peste 37,3. Va avea prioritate, va merge direct către o urnă și o cabină de vot dedicată din acel moment. Dacă până atunci nu a fost o persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urne, cea mai apropiată și va deveni din acel moment și urnă, dar și cabină de vot dedicată.

Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă subfebrilități sau febră.

Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome.

Un alt moment este momentul urnei mobile, care va avea echipament, mască, mănuși, dezinfectant, și va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă care au o patologie non-COVID.

Urmează secundar cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare, pentru patologie COVID.

Țin să menționez că aceste alegeri se vor desfășura în contextul pandemiei în faza a doua a primului val, Trebuie să vedem că avem o creștere a numărului de cazuri. Astăzi numărpm 1.713 cazuri noi, în contextul în care au fost raportate și cazuri de pe zilele anterioare, dar în contextul în care avem în continuare 471 de cazuri în terapie intensivă, în care avem în continuare 49 de decese.

Țin să reamintesc că sunt anumite precauții care trebuie respectate: distanțare fizică, portul măștii, dezinfectant.

Avem în evaluare în acest moment anumite focare, focare în desfășurarea unor evenimente private, și aici recomand celor care organizează astfel de evenimente private să mențină acele norme de aplicare, avem în continuare focare în instituții, spitale sau instituții administrative, avem în contrinuare focare la persoane instituționalizate, și la agenții economici.

Recomand în continuare păstrarea regulilor de precauție, folosirea dezinfectantului, mască în interior, în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate, precum și raportarea în imediata apropiere, către DSP, către unități sanitare, către medicul de familie la orice caz cu patologie respiratorie sau subfebrilități.

Ziua votului este o zi care poate fi gestionată de noi, fiecare în parte, într-un parteneriat, pregătind încă de astăzi, prin respectarea regulilor, tocmai situația din ziua respectivă.

Măsuri incluse în hotărârea de prelungire a stării de alertă

O parte dintre măsuri au fost anunțate de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la finalul ședinței de lunia Executivului, când s-a aprobat Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, pentru 30 de zile, pe tot teritoriul României.

Aceasta incluse și regulile pentru campania electorală și pentru ziua votului, precum și pentru organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor, iar Raed Arafat a precizat că, în ceea ce privește secțiile de vot urmează să fie stabilite, prin ordin al ministrului Sănătății, al Afacerilor Interne și cu avizul AEP, regulile privind accesul, modul în care se va desfășura votul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului